Неотдавна Бойко Борисов издаде в аванс, че е възможно да назначи дама на поста. "Ще ми се да е жена този път, защото те генерират повече доверие, когато излязат да говорят", мотивира се той.

Юлиана Иванова ще завърши мандата на Семерджиев, който приключва на 9 ноември 2015 година.
При представянето й днес зам.-министърът на икономиката Евгения Харитонова обяви, че Иванова е юрист, има и инженерно образование и дългогодишен опит в работата с чужди компании като RWE. Харитонова добави, че преди АЕЦ "Белене" германската компания се е интересувала и от изграждане на нови блокове в "Марица Изток" и Иванова е имала определяща роля във въвеждането й в България.
Kандидатурата й е била консултирана със съответните институции и някои неправителствени организации, зам.-министърът.

В присъствието на Иванова Борисов заяви, че й дава 20 дни кредит на доверие. Той добави, че тя разбира от материята, която има да решава ДЕКВР, но и има да свърши доста работа, предаде "Фокус".
"Аз изцяло не съм доволен от цялата комисия. Всички батаци през последните 10 години назад до днешно време, което е и наша вина, трябва да направиш необходимото да я подновиш с хора, които няма да ходят на семинари и да четат лекции", обърна се премиерът към нея.

Борисов й разпореди, че "незабавно трябва да има промяна в регулатора, от Сметна палата, финансов надзор". Той й даде срок до другата сряда: "Искам да дойдеш и да ни запознаеш какви мерки са предприети – от отнемане на лиценз до санкции и как хората да бъдат максимално убедени, че това което плащат, е излязло като енергия".
Премиерът очаква от Юлиана Иванова да отиде в Народното събрание и да се срещне с всички парламентарни групи.

Борисов я посъветва още след края на проверките да запознае хората с резултатите и нещата да бъдат прозрачни. По думите му трябва да е ясно ако някой е бил прикриван от ДЕКВР и е предприемал несъвместими действия, за да си понесе отговорността.
„За това съм виновен включително и аз, защото този шеф на ДЕКВР трябваше още първата година да го „омета”. Или с Трайчо (ексминистър Трайчо Трайков - б.р. ) да си отидат заедно, но се забавих и ми навлече всички тези бели”, коментира още министър-председателят.

„Това, което е направено досега, ще бъде по-добро оттук нататък”, декларира самата Юлиана Иванова.

Новият председател на ДКЕВР е инженер по топло-ядрена енергетика от Техническия университет в София. След дипломирането си Юлиана Иванова е назначена за технически асистент в Лабораторията за нови технологии за изгаряне на нискокалорични въглища към университета. Работила е като офис мениджър в "Мини Марица-изток" ЕАД и като директор на ACE Ltd (Представителство на Fichtner GbmH в България). През последните девет години е била съветник и представител на България в RWE Power и RWE AG.
Владее немски и английски език. Член е на Българо-германския форум, уточниха по-късно от правителствената пресслужба.