"Продължаваме промяната - Демократична България" ще сезират Конституционния съд за единствения предложен кандидат за главен прокурор Борислав Сарафов, който е номиниран от Висш съдебен съвет с изтекъл мандат.

Това обявиха на брифинг в парламента от коалицията. 

"Отново сме свидетели на състезание с един кон за главния прокурор на България. Беше предложен от ВСС с изтекъл кандидат", коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков. Възможността да не остане единствена кандидатура зависела от правосъдната министърка, Мария Павлова, но и тя, по думите на Петков, "явно реши да му удари едно рамо" и да не издига кандидат.

Кирил Петков нарече номинирания Сарафов "добър приятел на Петьо Еврото и "Осмото джудже".

"Абсолютно недопустима бухалка в ръцете на един човек. Затова още днес ще сезираме КС и ще изпратим писмото на всички партии, защото не е нормално през следващите 7 години тази бухалка в ръцете на Пеевски да бъде алтернативата на едно нормално правосъдие", категоричен беше съпредседателят на ПП.

Бившата правосъдна министърка от ДБ Надежда Йорданова напомни, че им трябват 48 депутатски подписа и затова мотивите за сезирането на КС ще бъдат изпратени на всички партии в Народното събрание.

"И ще търсим подкрепа от всички парл. сили без "Ново начало" на Пеевски", уточни Йорданова.

Тя заяви още, че е от изключителна важност главният прокурор на България, който "ще персонализира в себе си крайната отговорност за актовете на всеки един български прокурор, да бъде избран в процес, който генерира доверие, а не го руши".

Йорданова конкретизира, че ще искат тълкуване на КС на текстовете в Конституцията дали ВСС с изтекъл мандат има право да избира нови шефове на ВАС, ВКС и нов главен прокурор.

"Ще настояваме да бъде приет закон, който да ограничава това право на ВСС с изтекъл мандат", съобщи още депутатката от ПП-ДБ. Тя добави, че в 51-то НС ще инициират избор на нов състав на ВСС по прозрачна процедура, "така че на върха на съдебната власт най-сетне да бъдат избрани хора, които да генерират доверие, а не скандали".

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов обобщи, че в момента "ние сме държавата на изтеклите мандати".

По думите му всички тези органи с изтекли мандати са нелигитимни в своите действия.

Кирил Петков пък се обърна към гражданите, които не смятат да гласуват на 27 октомври. "Трябва да знаят, че мафията не си почива, тя не спи", отбеляза Петков.