Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от Агенция „Фокус”.

Само преди дни от БСП внесоха в парламента над 770 хил. подписа за референдум за строителство на ядрената централа. Проектът бе прекратен от правителството в края на март с мотиви, че липсва стратегически инвеститор, а и е твърде скъп за държавата. Веднага след това фирми, свързани с ядреното лоби, обявиха, че са готови да намерят частен инвеститор, който да рестартира проекта, но такъв досега няма. От правителството заявиха, че ще строят газова електроцентрала, а поръчаният реактор ще отиде в АЕЦ "Козлодуй".

Изграждането на която и да е централа, в това число и ядрена, трябва да се съобразява с реалностите на пазара. Най-важното условие за инвеститора е дали може да реализира това, което произвежда и да си върне инвестицията. Ако се намери инвеститор, който е съгласен да изгради такава централа и счита, че може да си върне инвестицията, разбира се, че трябва да се направи, заяви Ангел Семерджиев.

Председателят на ДКЕВР каза, че АЕЦ „Белене” няма да натовари енергийната система, защото няма да има дългосрочен договор за изкупуване на енергията. Дори и да се изгради, ще е риск за самия инвеститор.
Повече няма да има дългосрочни договори, както в „Марица изток 1” и „Марица изток 3”, които също ни натоварват в крайната цена, заяви Ангел Семерджиев.

По думите му – договорите са подписвани преди доста години при други обстоятелства и регулаторът ще се опита да преразгледа параметрите, които е възможно, с оглед настоящите условия.
Миналия месец от ДКЕВР обвиниха зелената енергия и дългосрочните договори на двата теца за драстичното поскъпване на тока с 13%.