Последното поевтиняване беше преди седмица, когато литър бензин струваше 2 лева и 10 стотинки, а дизелът - 2 лева и 6 стотинки.

"Цените на най-масовите горива у нас през следващитне месеци ще се стабилизират около нива, сходни на сегашните", каза пред БНР изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Той обясни спада с поевтиняването на суровия петрол на световните пазари. По думите му рецесията в еврозоната, спадналото търсене от големи потребители като Китай, Америка, Индия са причина за поевтиняване на "черното злато".

Според Делчев съотношението между предлагане и търсене е такова, че предлагането многократно надвишава търсенето. И това е в резултат на решението от преди един месец на ОПЕК, независимо от ниското търсене, да не ограничават производството, поради изключително вътрешна силна конкуренция.

"Не мисля, че ще има по нататъшно сериозно спадане, както и не мисля, че ще има в скоро време рязко покачване на цените, тоест предполагам, че цените ще се стабилизират около равнища сходни със сегашните, плюс, минус от пет до десет стотинки", каза Делчев.

Проверки във ведомствените бензиностанции


В същото време масови проверки във ведомствените бензиностанции започнаха МВР, Националната агенция за приходите и Агенция "Митници“. Причината са получени множеството сигнали, че там се продават горива в нарушение на закона.

Досега за тях не съществуваше изискването за монтиране на нивомерни системи на резервоарите, които да подават данни в реално време в приходната агенция. За всички останали обекти това изискване съществува от повече от две години.

Зареждаме 2,9 резервоара с една заплата, в Румъния - 3,2