"Губим битката да предпазим хората от диабета и неговите животозастрашаващи усложнения".

Това констатират в свой доклад експерти от Международната диабетна федерация. Те отбелязват, че смъртните случаи от заболяването са 5,1 милиона годишно или един на всеки шест секунди.

Повечето хора страдат от диабет тип 2, свързан със затлъстяването и недостатъчната физическа активност, предаде Ройтерс, позовавайки се на доклад, публикуван по случай днешния Световен ден за борба с диабета, съобщи БТА.

Епидемията се разпространява, тъй като все повече обитатели на развиващите се страни възприемат западния начин на живот.

Авторите на доклада отчитат, че броят на болните се е увеличил до 382 милиона тази година в сравнение с миналогодишните 371 милиона.

Прогнозите са, че до 2035 г. случаите ще се увеличат с 55 процента до 592 милиона души.

При хората с диабет контролът на кръвната захар е нарушен, което може да доведе до редица опасни усложнения - увреждания на очите, бъбреците и сърцето. Ако не се лекува, заболяването може да завърши фатално.

Тревога будят около 175 милиона все още недиагностицирани случая на диабет. Това означава, че голям брой хора живеят със заболяването, без да имат представа за него, и са изложени на риск от усложнения. Повечето от тях са от страни с ниски и средни доходи и нямат достъп до качествено здравеопазване за разлика от населението на САЩ и Европа.

В България от диабет страдат 570 000 души, от тях 280 000 души са диагностицирани, а 150 000 все още не са, съобщиха от "Българската асоциация диабет".

14 ноември е Световен ден за борба с диабета. Отбелязва се на тази дата от 1991 г. по повод рождението на Фредерик Бантинг, откривател на инсулина.