Това съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев, който заедно с премиера Бойко Борисов посети територията на фалиралия завод в Девня.

Той посочи, че парите за обезвреждането на опасното вещество, които бяха гласувани от правителството - 15 млн. лева, вече са по сметката на областна управа. По думите му първите два месеца от 10-месечния срок за обезвреждане на трихлоретана са гратисни за нотификации за преминаване през територията на други държави от ЕС, предаде БТА.

През февруари на територията на бившия завод беше обявено частично бедствено положение заради влошено състояние на един от резервоарите с веществото.

"Полимери" е приватизиран, но заводът продължава да работи и след това и действително по-голяма част от количеството опасното вещество е произведено от фирмата, стопанисвала предприятието след раздържавяването", обясни Пасев.

По думите му е необяснимо защо веществото е останало ангажимент на държавата при условие, че заводът е работел и е произвеждал това вещество. Областният управител допълни, че е имало закупена инсталация за утилизацията, но тя никога не е работела.

"След като направим първия превод към фирмата за утилизацията, ще се присъединим към несъстоятелността, т.е. ще се наредим на опашката на всички кредитори", каза в отговор на въпрос Пасев.

Той каза, че на територията на фалиралия завод не е останало почти нищо за продажба и няма как да се овъзмезди държавата.

Запитан за разследването по случая самият Бойко Борисов каза, че е говорил с главния прокурор и той го е уверил, че има напредък.

"Всичко е разглобено и унищожено, а пък собствениците имат Мерцедеси и Майбах и ни дават оценка, което ме принуди да дойда и покажа на хората вследствие на тази разбойническа приватизация колко милиарди е загубила държавата. Но аз съм убеден, че виновните за този пладнешки грабеж, ще си получат заслуженото", заяви премиерът.

По думите на Борисов предприятието е опасна "за региона и самата Варна екологична бомба, за която, ако не се вземат мерки, ще причини огромни екологични последствия".

Химическият завод "Полимери" бе обявен в неплатежоспособност от Окръжния съд във Варна заради дълг от 36 хил. лв. към "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) с решение от 12 декември 2012 г. От него се разбира, че "Полимери" е обявено за неплатежоспособно със задна дата, към 1 юни 2010 г.

В продължение на години след това собственикът Николай Банев и синдикът на дружеството си прехвърляха вината за опасното състояние на „Полимери”. В крайна сметка операцията по прехвърлянето на веществата се състоя с пари от общинския бюджет, а общината е кандидатствала за възстановяването им пред Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.