Премахва се ограничението за плащане на детски трансплантации в чужбина, ако операцията е три пъти по-скъпа, отколкото у нас, съобщиха от правителствената пресслужба.

Така децата, които се нуждаят от трансплантации, също ще могат да се възползват от пълния размер на финансирането за година, което дава фондът - 180 000 лв.

С изискването заплащането за трансплантации в чужбина да е трикратният размер на стойността им в България при някои видове като бъбречните не беше възможно да се стигне до определения таван за финансиране от фонда.

В началото на юли правителството реши да въведе таван от 180 000 лева годишно за лечение на дете в чужбина със средства от Фонда за лечение на деца. Основна причина за въвеждане на това ограничение бе да могат повече нуждаещи се деца да използват средства от фонда.
Средният разход за един случай е 26 000 лева, а за трансплантация - 266 000 лева.

Няма нито един отказ за лечение на дете в чужбина по финансови причини, коментира междуврменно здравният министър Стефан Константинов, цитиран от БГНЕС. Отказите са единствено по медицински съображения, когато се сметне, че тук това лечение съществува и че методът, който се предлага не е утвърден и не е достатъчно доказан, увери той.

"Бюджетът на Център "Фонд за лечение на деца" расте непрекъснато. От малко над 5 милиона лева, през тази година вече ще е 8 милиона лева", обясни Константинов.
"През 2006 г. само 39 деца са били изпратени на лечение, а през 2010 година са изпратени 276 деца. Тази година вероятно ще бъдат над 300", каза още здравният министър.

"Съвременната медицина е много скъпо нещо. Аз съм виждал фактури за 1 милиона лева, но въпросът е какво можем да си позволим. За нас е много важно максимално количество нуждаещи се деца да имат възможност да бъдат лекувани. Средната цена на едно лечение е малко над 20 000 евро", коментира още той.

180 000 лева не са достатъчни за лечението на някои от най-тежките диагнози, заради които деца заминават за лечение в чужбина, обясни пред БНР Десислава Хурмузова, член на Обществения съвет към Център "Фонд за лечение на деца". По думите й постановлението за отпадане на фиксирания таван за плащане на трансплантации в чужбина не решава проблема, тъй като лимитът от 180 000 лева на дете за календарна година не е отменен с днешното решение.

През последните 2 години редица скандали предизвикаха рокади в управлението на Фонда за лечение на деца в чужбина, след като одит на Сметната палата през 2009 г. показа, че 40% от средствата, отпуснати от държавата за периода 2005-2009 години за лечение на деца в чужбина, не са изразходвани.