На 11 август  28-годишният Филип Михайлов блъсна с автомобила си няколко деца, движещи се край шосето. 16-годишната Велислава Цанкова загина на място, връстникът ѝ Марино Цветанов почина по-късно в болница в София, а 15-годишната Петя Божкова беше настанена за лечение с тежки наранявания.

Оттогава шофьорът беше задържан, но днес съдът промени мярката му за неотклонение заради изтичане на законовия двумесечен срок, в който той може да бъде задържан в ареста, докато тече досъдебното производство, предаде БНР.

Адвокатът на Михайлов - Владимир Маринов, настояваше за по-лека мярка - подписка, но съдът уважи искането на прокуратурата с мотива, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Защитникът заяви, че ще обжалва определението пред Апелативен съд - Велико Търново, съобщи Дарик радио.

Прокурор Валентин Вълков помоли съдът да съобрази, че разследването е към своя край - остава да се изготви само автотехническата експертиза и да бъде разпитан един свидетел, и да на пуска шофьора с най-леката мярка, в домашен арест, за да не се окаже на по-следващ етап, че е извън пределите на страната.

Той имаше предвид случая с Хюриет Сюлейманов, който преди година и половина причини смъртта на трима младежи край Луковит. Той получи 15 години затвор, но задочно, тъй като успя да избяга зад граница.

Съдът отмени паричната гаранция на шофьор, убил на ”зебра”