В сряда, когато пое поста от Стефан Константинов, Атанасова заяви, че това ще бъде първата й стъпка като министър.

Тя вече е подписала документ, с който предлага на Министерския съвет да отпадне лимитирането на лечението, както и да бъдат осигурени допълнителни средства в годишния бюджет на фонда, съобщиха от пресслужбата на здравното ведомство.

„Предлагам да бъде осигурен финансов ресурс до 5 милиона от Министерството на финансите, като считам, че по този начин държавата и здравното министерство ще гарантират достъпа на най-малките български граждани до лечение”, каза Атанасова пред журналисти, цитирана от bTV.

Промяната би осигурила в пълен размер необходимите средства за лечението на децата, чието здравословно състояние налага да се изразходват суми над 180 000 лв. С промените се гарантира неотменимото право на достъп до здравеопазване за малките пациенти с най-тежки животозастрашаващи заболявания, което е залегнало в Конституцията. Промените отговарят и на очакванията на обществото държавата да поеме изцяло ангажимента за финансиране лечението на тежко болните деца, мотивира се новият министър, цитирана от своя пресцентър.

Очаква се решението да бъде обнародвано в Държавен вестник до средата на април.

Атанасова уточни, че е получила подкрепата на премиера за промяната.
Бойко Борисов вече обяви, че е "за" отпадане на тавана и разкритикува Стефан Константинов, който го предложил, а останалите министри, понеже не разбирали от здравни теми, одобрили.
Лимитът на финансовата помощ за болни деца беше въведен миналото лято, с  мотива, че така ще има средства за повече болни, а и държавата е с ограничени финансови възможности.

Родители обаче се възпротивиха на тази практика, след като 6-месечната Мерве Джебир от Смолян почина преди да бъде събрана необходимата сума за лечението й. Тя получи помощ от фонда, но парите не стигнаха само с 16 000 евро.
До момента лечението на още три деца е забавено заради въведения лимит. По тази причина неправителствени организации започнаха дела срещу здравното ведомство.

„Най-много ще помогне отпадането на лимита с това, че детето веднага ще може да замине и да бъде лекувано, а не да се чака дарителите да досъберат нужните пари, а понякога изобщо да не могат и детето да умре поради забавяне или липса на пари”, коментира Йордан Петров от Гражданска инициатива "Спаси, дари на...".

Междувременно Десислава Атанасова съобщи пред в. “Труд”, че ще отмени така наречената такса “придружител” в болниците. Тя ще уведоми официално директорите на големите здравни заведения другата седмица, когато ги е поканила на среща.
Неотдавна изданието съобщи, че болниците искат средно по 15 лева на ден от придружителите на хоспитализирани пациенти. В същото време много често на близките дори не се осигурява легло, когато пренощуват там. Не се прави изключение даже за майките на малки деца, които не могат да останат сами.

Жена, чието 7-годишно момиченце било оперирано в “Пирогов”, разказа, че след като прекарала три нощи на столче до леглото му, трябвало да плати 45 лв. От болницата й дали ценоразпис на ползваните "услуги" - вода, осветление, отопление, баня, тоалетна, топла вода и зареждане на мобилния телефон.