Храните с изтекъл срок на годност са унищожени, а на собственика на хотела е съставен акт, съобщи директорът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов, цитиран от БГНЕС. Ресторантът обаче няма да бъде затворен сега, защото в хотела лагеруват близо 500 деца, които няма къде да бъдат изхранвани, обясни Войнов.
Менюто ще се подготвя под прекия контрол на санитарните власти, а ако анализът покаже и други проблеми, след края на лагерната смяна ресторантът ще бъде затворен.

Въпреки проблемите с храната, най-вероятно децата са се заразили с вода от нерегламентиран водоизточник.

39-те деца, които бяха приети в инфекциозно отделение на бургаската болница със стомашно-чревни проблеми, бяха изписани днес. 31 от тях бяха приети в болницата на 10-ти юли вечерта, а вчера в МБАЛ-Бургас постъпиха още осем. Всички те бяха с еднакви симптоми - болки в корема, гадене, повръщане, а някои с диария и температура.

Регионалната здравна инспекция в Бургас взе проби от храната и водата в хотел "Гриин парк", а както и от персонала, предаде БТА. Резултатите от изследванията се очаква да бъдат готови в сряда или четвъртък, когато вероятно ще се изясни и причината за масовото неразположение, което са получили децата.
Вчера двете първоначални предположения бяха за храна или хиперхлорирана вода.
Децата и от Беларус, и от България твърдяха още вчера, че водата в хотела мирише ужасно.

Същевременно от ВиК-Бургас съобщиха, че хотелът, в който са били настанени лагерниците е използвал нерегламентиран водоизточник, предаде Дарик радио.
Комплексът, в който в момента почиват около 350 деца, официално се захранва от централното водоснабдяване на Китен, като водата се подава от язовир „Ясна поляна". Говорителят на ВиК обаче коментира, че ако причината е в питейната вода, която подава дружеството там, аналогичен здравословен проблем са щели да имат всички, намиращи се на територията на Китен и Приморско.

От водоснабдителното дружество са категорични, че хотелът е използвал заедно с официалния и още един нерегламентиран водоизточник, за да се захранва с вода, която може да е станала причина за масовата зараза на летуващите в базата.
Тази сутрин и земеделският министър Мирослав Найденов заяви по bTV, че най-вероятно става въпрос за нерегламентиран водоизточник и ако това се установи, виновните ще бъдат санкционирани.

Последна актуализация в 13.50 ч.