Белгийският премиер Александър Де Кро подаде оставка, след като неговата формация загуби изборите за Европейски парламент и се класира едва на шесто място.

"Това бе изключително трудна вечер за нас", каза премиерът Александър де Кро през сълзи на митинг на партията си ОФЛД (Открити фламандски либерали и демократи), които засега са шести, предаде БНТ. Той ще остане на поста служебен министър-председател до съставянето на ново правителство.

Днес Белгия гласува на избори 3 в 1 - за местна власт, за федерален парламент и за Европейски парламент.

Това е вторият вътрешнополитически трус в държава от ЕС след края на изборите за Европейски парламент. По-рано тази вечер френският президент Еманюел Макрон обяви, че разпуска парламента, след като стана ясно, че опозиционната партия на Марин льо Пен печели убедително на евровота. Предсрочните парламентарни избори във Франция са насрочени за 30 юни.

Обрат на изборите тази вечер настъпи дори и след премиерската оставка.

Първоначалните резултати от евровота в Белгия сочеха за победител партията Нов фламандски алианс (НФА), а крайната десница "Вламс беланг" беше на второ място.

По-късно през нощта обаче се получи разместване в резултата и крайната десница се оказа на първо място. 

Според последните данни, обявени от Европейския парламент, победител на изборите за ЕП в Белгия е крайнодясната партия "Вламс беланг" ("Фламандски интерес") с 13,92% от гласовете, предаде БТА.

На второ място с малко изоставане е Реформаторското движение с 13,57% и на трето отново с малка разлика е соченият за първоначален победител Нов фламандски алианс.

Според данните на ЕП на четвърто и пето място с равен резултат от 7,99 на сто са "Християндемократи и фламандци" и Социалистическата партия.