Пълни с грешки са изборните проколи, които СИК-овоте продължават да предават. Стимулът от 25 лв., който ЦИК обеща за протокол на СИК без грешка явно не помогна. Причината - двойният вот, който е затруднил членовете на секционните избирателни комисии. Предаването на изборните книжа в страната върви бавно, без напрежение, но вече има няколко случаи на колабирали членове на СИК докато чакат да предадат изборните книжа.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

Всеки втори е сгрешен в София

С 2 часа закъснение започна приемането на изборните книжа в София. Причината - двойният вот, който е затруднил членовете на секционните избирателни комисии. В зала "Арена София" се образуваха опашки от чакащи членове на СИК. В зала "Асикс Арена" (зала Фестивална), където също се приемат изборни протоколи мъж над 60-годишна възраст колабира, получи гърч и бе откаран в болница. Инцидентът стана към 5 часа.

Утрото не е добро за хората, на които им остават още часове тук в зала "Арена-София". Заради многото цифри, двойния вот, процесът очаквано върви доста по-бавно, и то при тази ниска избирателна активност.

Предаване на изборните протоколи в "Арена-София"

Снимка: БТА

"Почти всеки протокол е грешен", заяви Полина Витанова - РИК София пред БНТ.

Предаване на изборните протоколи в "Арена-София"

Снимка: БТА

Тя подчерта, че поради тази причина не се въвеждат отново всички числа, но пак отново се въвеждат сгрешените, което отнема време и затруднява процеса на обработка на протоколите.

Предаване на изборните протоколи в "Арена-София"

Снимка: БТА

"То самото въвеждане в началото също не е кратко заради многото числа, които следва да се въведат", допълниха от РИК.

Полина Витанова посочи, че процесът допълнително е бил затруднен и от проблемите с машините, както и от липсата на добра организация.

Предаване на изборните протоколи в "Арена-София"

Снимка: БТА

Протоколите на секционните комисии са попълнени изключително неточно, каза пред журналисти и Виолета Темелкова, председател на 25-та Районна избирателна комисия (РИК)- София. Налице са множество аритметични грешки, които се надявахме, с оглед предложения от Централната избирателна комисия (ЦИК) допълнителен финансов стимул, да бъдат избегнати, но не се получи така, каза още тя. Надяваме се до ранния следобед приемането на протоколи от секционни комисия за 25-изборен район да приключи, добави Темелкова.

"Основните грешки, които се наблюдават, са свързани с разпределението на преференциите и съответно бройката преференции за една политическа сила. Те не винаги, дори предимно, не съответстват на броя действителни гласове, подадени за тази политическа сила", допълни Темелкова. Секционната комисия трябва да сумира броя на подадените хартиени бюлетини с броя на подадените машинни бюлетини, което трябва да отговаря на броя на подписите на гласувалите. Дори тези елементарни сметки се оказва, че са затруднили някои от секционните комисии, допълни тя.

Друго объркване, което се отчита, е свързано с машините за гласуване, посочи още Темелкова и обясни, че някои от машините са пускали празни отрязъци и в много секционни комисии са се обърквали къде следва да се отбележи в протокола и дали изобщо следва да се отбележат в протокола тези бюлетини. Темелкова припомни, че от ЦИК дадоха указания около 20:00 ч., но те не са достигнали до всички. По думите й такъв дефект с бюлетините е бил често срещан и на местните избори през октомври 2023 г.

85% сгрешени в Пловдив

В Пловдив две трети от секциите вече са преминали. Има забавяне при обработката на протоколите поради много грешки.

Под 15 процента са тези, които нямат никакви забележки.

Пловдив - предаване на изборни книжа

Снимка: БТА

Голяма част се нуждаят от сериозни корекции, което бави темпото на обработка на книжата.

Поради вота 2 в 1 се обработват двойно повече протоколи.

Пловдив - предаване на изборни книжа

Снимка: БТА

15% сгрешени протоколи в Благоевград

15% са сгрешените протоколи в област Благоевград. Това каза тази сутрин председателят на Районната избирателна комисия Мартин Бусаров.

Той отново заяви, че това се дължи на множеството смени в последния момент на членове на СИК. Продължава приемането на протоколите от изборите в 2 в 1, допълни Бусаров и уточни, че към момента процесът върви нормално.

"Към този ранен час мога да потвърдя, че сме обработили 4 общини и няколко по-малки общини като предстои в момента да посрещнем двете общини Сандански и Петрич. Очакваме още седем т.е. 9 общини очакваме да обработим тук в нашия пункт", уточни Босуров.

Благоевград - предаване на изборни книжа Благоевград - предаване на изборни книжа

Снимка: БТА

Объркани протоколи и опашки и в РИК Бургас

Към 06.30 ч. са обработени малко над 50% от гласовете в РИК Бургас. От 743 секции са преминали едва 417. Първите членове на комисии пристигнаха в залата към 22.30 ч. в неделя.  Предаването на протоколите се случва в новата спортна зала "Арена".

Лоша организация и голямо изчакване за приемане на изборните книжа, оплакват се представителите на секционните комисии в Бургас.

"Има грешки, защото слагат хора председатели, които не разбират нищо. Слагат такива, които идват само да вземат пари, а не да вършат работа";

"Толкова е неорганизирано. Блъсканица. Връщат ни, разкарват ни";

"Ние сме в с. Габър. Половината неща трябва да ги носим в община Бургас, другата половина канцеларски материали трябва да ги носим в община Созопол";

 "Трудоемко е. Напрежение е да се работи".

От РИК в Бургас пък призовават за облекчаване на протоколите и премахването на огромния обем информация, който трябва да бъде нанесен в тях, предаде БНР.

Не може повече да се работи така с тези сложни протоколи, огромни обеми информация, която трябва да бъде нанесена в тях, каза зам.-председателят на РИК и човек с много опит Георги Михов.

"Не ми се говори за това какво ще бъде състоянието на протоколите, след като приемем и последния от тях. Протоколите са тежки. Информацията в тях е изключително много. За да бъде направено сравнението между гласовете на партията и преференциите е изключително тежък и уморителен процес. Не сме спрели за секунда. Темпото ни е убийствено. И ние сме почти на границата на силите си. Информацията е огромна по своя характер".

Според него вариантът изборите да са 2 в 1 е добър, но трябва да се помисли за професионална администрация, опростяване на протоколите, съкращаване на контролите и сметките.

При 65,81% обработени протоколи РИК Бургас обяви междинни резултати към 7 часа. Подредбата на първите седем политически сили остава без промяна. ГЕРБ-СДС води с 26,64% - 17624 гласа, втора е партия "Възраждане" - 16,14% -10674 гласа, ПП-ДБ  е трета с 14,23% - 9412 гласа, следва "Има такъв народ" взима  7,84% - 5189 гласа, следва БСП за България-  7,23% - 4784 гласа, "Величие" -  6,48% или  4284 гласа, ДПС - 6,33% с 4189 гласа.

Процентът на гласувалите избиратели е 29,87%, сочат данните на РИК.

Чували ще се отварят и броят отново в Хасково

Приемането на изборните проколи в Хасково също върви бавно поради грешки в протоколите и голям обем от работа. 4 секции отварят наново чувалите и започват да броят, съобщи председателят на районната избирателна комисия в Хасково Добромир Якимов..

При 43% обработени протоколи изненада в Хасково - ДПС е първа сила и на парламентарния вот за България, и на евровота,  втори са ГЕРБ-СДС с 25%, а на трето място е "Възраждане" с 11 процента.

Представител на СИК припадна и в Кърджали

Сутринта един от секционните членове припадна и бе извикан лекарски екип.

"Не искам 25 лева. Искам нормално да стават нещата и бързо", "Протоколите не са сложни, просто се иска малко мислене", коментираха председатели на СИК.

До момента са обработени около 342 секции, а остават около 200 секции, съобщи Петър Захариев - зам.-председател на РИК

"Самото попълване на протоколите се оказва препъни камъкът, което води до забавяне при нас", допълни той.

80% от протоколите от хартиено-машинните протоколи са сгрешени, а хартиените са безпроблемни.

Варна

Не си струва чакането от осем-девет часа през цялата нощ. Това коментираха членове на секционни избирателни комисии от Двореца на културата и спорта във Варна тази сутрин. Все още има секции, които очакваха да предадат своите протоколи.

В секция 311 от "Владислав Варненчик" чакат от 2 часа и половина снощи.

"Протоколите бяха сложни. Броенето беше много. Спазват се правила, но всичко това беше прекалено бавно и сложно", споделиха нейни членове. Между това да отидеш и да спиш и да висиш от 6 до 8 часа по стълбите - не си струва, допълниха те.

В 243-ша секция в ОУ "Антон Страшимиров" във Варна посочват: "От 1 и половина сме тук. Трудоемко е и е бавно", предаде БНР.

ГЕРБ-СДС води във Варна с 27.5% от гласовете, показват данните на Районната избирателна комисия при обработени около 50% от Секционните избирателни комисии. Следват "Възраждане" с 18.17, ПП-ДБ имат 16.31%. БСП за България получават 5.37 от гласовете, а ДПС - 4.84. Това са резултатите до момента в изборита за Народно събрание, като окончателни данни се очакват този следобед.

Варна - предаване на изборни книжа

Снимка: БТА

Едва 1/2 от протоколите са обработени в Русе

Приети и обработени към момента са едва половината от 337 секционни избирателни комисии в Русенско. Причината са проблеми с машините през целия изборен ден. Двойният вот допълнително затруднил членовете на секционните избирателни комисии, каза предсвдателят на РИК-Русе Милена Хинкова.

"Това забавяне е очаквано, тъй като през вчерашния ден в много от секционните избирателни комисии получавахме различни запитвания по отношение на начина, по който се гласува и начинът, по който се отчитат протоколите", каза Милена Хинкова - председател на РИК.

Допълни, че комисиите не са били наясно с дефектните бюлетини от машините. Най-голямата трудност за вота в Русе е било разграничаването на това кои бюлетини са действителни и кои не, както и "борбата" на избирателя с машините.

Резултатите от областта се очаква да бъдат известни в следобедните часове днес.

Монтана - едва половината протоколи са приети

Ситуацията в града - отчаяни хора и сгрешени протоколи. Все още има секционни комисии, които не са пристигнали да предадат протоколите си. Хората коментират, че никой не обяснява какъв е процесът по предаване. Протоколите от машинно гласуване са изрядни и без грешка. Половината секции са минали, а другата половина все още чакат към 07.00 ч., предаде NOVA

Проблем с тока във Враца

В няколко СИК е имало проблем с електрозахранването. Наложило се е хората да броят бюлетини с фенери.

По данни на МВР без сигнали за тежки престъпления е преминала нощта след изборите в страната. До този момент не са подадени сигнали за престъпления, които да пречат на обработката на изборните резултати. Не са регистрирани и тежки инциденти на местата, в които се извършва преброяване на гласовете. Предаването на машините върви по график. От всички 28 областни дирекции на полицията машините не са предадени само в три, съобиха от МВР.