За седма поредна година Dir.bg връчи наградите в превърналия се в традиция конкурс за чиста журналистика Web Report. Отличията бяха раздадени на специална церемония в зала Event Space 2020 в София на 31 май. Призьорите бяха излъчени в категориите "Общество", "Истински истории", "Икономика", "Култура и изкуство", "Технологии и иновации" и "Спорт". Бяха раздадени и специалните награди на журито за подкаст, фото- и видеорепортаж, както и "Гореща точка", "Майстор на словото", "Млад автор" и "Зелено перо".

Специалната награда на журито за журналистическо разследване получи журналистката от bTV Мария Ванкова за  "Лекарство на всяка цена - 4 г. по-късно" и търсенето на тежкия отговор на въпроса може ли НЗОК да плаща 100 млн. лв. по-малко за онкомедикаменти на година.

Такова отличие за разследване се връчва за първи път в тазгодишното, седмо поред издание на конкурса за чиста журналистика Web Report.

Защо за едни и същи лекарства за онкоболните Здравната каса плаща по различни цени? В някои случаи разликата е фрапираща. Отчетите на болниците станаха публични преди четири години, когато се разбира за лекарство, по-скъпо със 7 пъти. Точно толкова време по-късно журналистката Мария Ванкова се натъква не само на още от същото, но на много повече от същото, и то в грандиозни мащаби - завишени цени на животоспасяващи медикаменти 28 пъти. Така, четири години по-късно скандалът остава, а по следите му отново тръгва Мария.

Лекарствата, с които болниците лекуват онкоболните, не са включени в клиничните пътеки по НЗОК. Заплащат се отделно, на цените, на които лечебните заведения са ги купили, но до тавана, определен от държавата. Разследването вади наяве грозната реалност - онколекарства с 14, 15 и дори 28 пъти разлика в цените. Накрая Здравната каса плаща с публични средства. Но това е законно. Дали е морално - не е предмет на търговската дейност на болниците.

"Невероятно, винаги е нормално да има разлика 5-10 процента в цената, но всичко оттук нататък... А вие говорите за 28 пъти - това за мен е ужасно. Това трябва да спре. Това е някаква спекулация, търговия" - е гласът на пациентите, който звучи от разследването на Мария Ванкова.

Къде е етиката, особено когато става въпрос за най-тежките диагнози и за хора, вкопчили се отчаяно с надеждата да бъдат спасени и излекувани?

Мария Ванкова, изкушена от години от здравната проблематика, получи специалната награда на журито за журналистическо разследване от журналиста и писател Анна Заркова.

Снимка: Булфото

"За мен е голяма чест да връча тази награда на Мария с поздравление и с голяма благодарност. Мария е журналист, който не за първи път показва и доказва разследващата журналистика какво е - тя не е пощенска кутия, през която могат да се пускат компроматни записи или прокурорски разпити тайно. Разследващата журналистика е нещо друго - тя е честна критика на властта", заяви Заркова.

Снимка: Булфото

От своя страна победителката Мария Ванкова заяви, че приема наградата като висока оценка за работата си, като добави: "Журито е от колеги, които много уважавам.

"Наистина много се радвам, че точно това разследване получава тази награда, защото то освети един проблем в здравеопазването, който се надявам, много скоро да приключи. Защото, след като излъчихме разследването, бяха направени законодателни промени, които след около месец влизат в сила и наистина се надявам да дадат нужния резултат. Важно е да знаем как се изразходват парите за здраве". Мария Ванкова благодари на екипа си за труда и търпението.

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта: Dundee Precious Metals, A1, Инвестбанк АД, Delta.bg, Chivas Regal, Katarzyna Estate, Балдаран

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио "Фокус", Darik.bg и Дарик Радио, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", 3eNews, телевизия ММ и агенция "БулФото".