Делото е върнато заради допуснати нарушения, още когато на Георгиев е повдигано обвинение, съобщиха от съда, цитирани от БТА.

В досъдебното производство първо той е бил обвинен за осем деяния, а след това за още три. Тези три деяния обаче не са включени в обвинителния акт, когато делото е внесено в съда, а прокуратурата все още не се е произнесла дали да прекрати разследването по тях.

От Софийската градска прокуратура се очаква да се произнесе по един от три възможни начина - да включи трите деяния в окончателното обвинение, да прекрати спрямо тях наказателното производство или да отдели материали за самостоятелно разследване.

Делото срещу Георгиев е един от процесите, които Брюксел наблюдава. То беше гледано първоначално от Георги Колев, който оглавяваше Софийския градски съд, но след като стана председател на ВАС, процесът започна отначало.

Според прокуратурата, Георгиев е извършил престъпление по служба в периода юли 2006-ноември 2007 г. Обвинението твърди, че е нарушен Законът за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки за около 120 млн. лв.
Георгиев е одобрил сключването на договори между ръководения от него Фонд "Републиканска и пътна инфраструктура" и фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД, и Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви. От това са настъпили значителни вредни последици за страната ни.

След като се разбра, че има условия за потенциален конфликт на интереси, Веселин Георгиев си подаде оставката.