Делото е гледано от обикновен съд в Милано, припомня в. "Кориере дела сера", цитиран от БТА. Преди началото на процеса на 6 април долната камара на италианския парламент (Камарата на депутатите), в която Берлускони има мнозинство, се обърна с искане към Конституционния съд да се произнесе дали миланският съд е компетентен да се занимава с обвинението срещу Берлускони за злоупотребата със служебно положение. 
Според Камарата  това обвинение трябва да бъде прехвърлено към специалния трибунал за министрите.

Днес Конституционният съд на Италия, най-висшата съдебна инстанция, обяви, че искането на Камарата на представителите е основателно и съобщи, че ще се произнесе по въпроса за компетентността на миланския трибунал след няколко месеца.

По случая Рубигейт Берлускони е обвиняван в сексуални контакти с мароканската имигрантка Карима ел Махруг, известна с прякора си Руби. Като злоупотреба със служебно положение се възприема обаждането му в полицията в качеството му на премиер с настояване задържаната за кражба Руби да бъде освободена.

Негови приближени обаче твърдят, че Берлускони бил останал с впечатлението, че Руби е роднина на тогавашния египетски президент Хосни Мубарак и затова настоявал тя да бъде освободена от полицията, притеснявайки се от дипломатически скандал между Италия и Египет.