Основанието е системно неспазване на сроковете за написване на делата, съобщи "Правен свят".
Само преди месец ВСС наказа съдия Тодорова с 15% намаляване на заплатата за срок от 2 години за забавени 59 дела, две от които с над три години.

Поводът за дисциплинарното производство днес е забавеното с 5 години и 5 месеца написването на мотивите по дело за отвличане, поради което то бе прекратено заради изтичане на абсолютната давност.
ВСС бе сигнализиран за делото от председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.
Мирослава Тодорова, която е председател на Съюза на съдиите, коментира преди дни, че това не е единственото дело, което е било прекратено в съда поради изтекла давност.

Според информация на "Правен свят" някои от членовете на съвета са искали да препратят сигнала на Инспектората и той да внесе предложение за наказание. Други са се чудили защо самият Пенгезов не е сторил това.

В крайна сметка петима членове на ВСС - Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев, са внесли предложение за образуване на дисциплинарно производство. Компютърът определи за членове на състава Димитър Фикиин, Божидар Сукнаров и Светла Данова.

Дебатите по въпросния сигнал на Пенгезов се проведоха тайно. Пламен Стоилов каза, че ще изнесе обстоятелства и факти, които касаят съдия Тодорова и е по-добре да изключат мониторите.

Съветът не е обсъждал много въпроса дали е изтекла давността за образуване на дисциплинарно производство. Според повечето от тях не е изтекла. Но са решили по този казус да се произнесе дисциплинарният състав.

Магистратите дълго спорили защо това дело не е излязло при ревизията на Инспектората на ВСС в Наказателното отделение през лятото на 2011 г., както и при проверка, направена по-рано от Софийския апелативен съд.

Миналата седмица стана ясно, че Инспекторатът към ВСС ще проверява две дела, гледани от Тодорова, заради които вътрешният министър я атакува и обвини, че обслужва организираната престъпност. Делото за отвличане, което е прекратено по давност, не е сред тях.
Заради обвиненията на Цветанов съдийката заведе дело за клевета срещу него.