Въпреки, че Доган за втори път не се яви в съдебната зала, Софийският градски съд днес даде ход на процеса, съобщи БТА. Почетният председател на ДПС е представил болничен лист. Той е основен свидетел по процеса.

Срещу 25-годишния Енимехмедов има повдигнати две обвинения. 
Първото е, че на 19 януари т.г. е направил опит умишлено да умъртви Доган при изпълнение на функцията му, като председател на партията. 
Второто обвинение е затова, че е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото при атаката в НДК.

Според подсъдимия за втори път Ахмед Доган е показал неуважение към съда, след като на 14 август състав на Софийски градски съд не даде ход на делото заради отсъствието му. Той бе редовно призован, но не се яви на заседанието, нито дойде негов представител.

Октай Енимехмедов поиска на делото да не бъде даден ход, тъй като Доган не присъства в съдебната зала, съобщи БНР.

Делото най-вероятно ще бъде гледано по съкратената процедура, но без признаване на вина. Енимехмедов се съгласи да бъдат разпитани само част от свидетелите като заяви, че държи особено на Ахмед Доган и Лютви Местан. Освен тях, по настояване на служебния защитник на подсъдимия, ще бъдат разпитани секретарят на ДПС Мустафа Карадайъ, бившият градски прокурор Николай Кокинов, Рамадан Аталай и новоназначеният зам.-министър на инвестиционното проектиране Джейхан Ибрямов, който преди това беше шеф на младежкото ДПС.
Те ще трябва да застанат пред съда на 16 октомври.

Ще има разпити и на служители от НСО, които участваха в неутрализирането на Енимехмедов на конференцията на ДПС.

Днес магистратите проведоха само един разпит - на Метин Енимехмедов.

Той заяви, че след като брат му Октай е започнал да се интересува от политика, се насочил към ДПС, но останал разочарован. Метин не сподели какво е говорил с брат си за политическите им разочарования, но оправдава действията му. Метин Енимехмедов смята, че по-скоро брат му сам, без да е бил накаран от някого, е подготвил нападението над Доган.