Това каза днес във Варна финансовият министър Владислав Горанов, който заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова и на социалната политика Ивайло Калфин участва в дискусия "Икономика на светло за по-добро бъдеще", предаде БТА.

Всеки лев от дефицита на бюджета през последните години е свързан с дълг, посочи Горанов. Той каза, че ще настоява за увеличаване на разходната част за 2016 година и търсенето на всякакви възможни допълнителни източници на приходи.

Философията на бюджета за следващата година ще бъде устойчив растеж и балансиране между инвестициите в човешкия капитал и в инфрастурктурата, защото и по двата показателя сме доста изостанали, каза Горанов. По думите му приоритет ще бъде образованието, особено сектор "Средно образование".

Министърът посочи, че очаква да се увеличат и средствата за общините. Според него те може да получат повече пари за капиталови разходи, зимна поддръжка, както и в изравнителната субсидия, която получават от държавата. Горанов посочи още, че дебатът да се даде възможност на общините да прилагат надбавка над стандартната данъчна ставка върху доходите на физическите лица се измества. Според него най-странното е, че самите кметове не заявяват ясно дали искат да вземат повече решения или не.

Министър Горанов каза още, че е редно да има някаква нова данъчна регулация за храните, които съдържат вредни добавки и вещества. Той уточни, че такива промени в облагането ще са важни не толкова като фискален ефект, колкото като отношение към здравето на нацията.

Финансовият министър не даде прогноза какъв ръст на икономиката за 2016 година очаква. Той уточни, че предстои на база данните от месец септември да се направи макроикономическа прогноза, на база на която ще се планират приходите и разходите за догодина.

Горанов посочи, че темпът на растеж в приходната част на бюджета за тази година е много добър и към вчерашна дата, без приходите по линия на европейските програми, са събрани 1,6 милиарда лева повече спрямо същия период на миналата година.

При 2 процента очакван ръст на икономиката за 2015 година тези средства не могат да се обяснят с нищо друго освен с повишаване на събираемостта и борбата със сивата икономика, обобщи Горанов.