Във Варна проливният дъжд причини затруднения в градския транспорт. Отводнява се също и сградата на акушеро-гинекологичната болница, медицински център и детска ясла в квартал "Аспарухово", съобщи БНР.
Засегнати са приземни етажи и изби на частни имоти.
Жертви на силния дъжд са станали и заведения по алея първа, но няма данни за пострадали хора. Това, което съобщи от Областната дирекция за противопожарна и аварийна безопасност комисар Тихомир Тотев е, че през нощта са били евакуирани осем души от сграда в центъра на града заради запалена електрическа инсталация отново от намокрени електрически кабели.

Летището и пристанището работят нормално. Обстановката в града постепенно се нормализира.

Торнадо се изви тази сутрин в Черно море близо до Созопол, няма данни за пострадали.

Вижте видео >>>

Болен възрастен мъж е спасен от водите на придошлата река в павелбанското село Турия. Там вече действа план за бедствия и аварии. Екипи на пожарната и общината почистват от речни наноси и тинята 60-те пострадали къщи от залповото покачване и разлива на река Турийска, а след това ще бъдат и дезинфекцирани.
Нивото на водата в къщите е стигнало над метър и 20 сантиметра, но бързо е спаднало. Разрушена е пътната настилка покрай течението на реката. По първоначални данни щетите са за около половин милион лева.

Няма пострадали хора и животни, не е имало и евакуация на населението. Възрастна жена е изпаднала в шок от уплахата, но не се е наложило да бъде настанявана в болница.

По 325 лева помощ от държавата ще получи всяко домакинство, пострадало от наводнението. В кметството в Павел баня вече има изнесена приемна за социално подпомагане. Негови служители ще съдействат на хората при попълване на необходимата документация.

Няколко сгради са били наводнени при поройния дъжд в Сливен, но бедстващи хора няма. Наводненията са свързани основно с изкопите от Водния цикъл на Сливен.

Голяма авария на магистралния водопровод от язовир „Тича“ до Шумен е станала следобед. Това е и причината за спирането на водата в целия град. В момента дежурен екип оценява щетите. Най-вероятно водата в града и кварталите ще бъде пусната отново във вторник сутринта.

Проливен дъжд заля и столицата в понеделник следобед. Пороят буквално се изсипа над софийските улици минути преди 16 часа, предшестван от гръмотевици.