Това пише в най-новия си брой германското сп. "Шпигел", цитирано от световните агенции.

Камерън направил подобен коментар в кулоарите на неофициалната среща на върха на ЕС във вторник пред няколко европейски политици, сред които и германския канцлер Ангела Меркел, подкрепяща Юнкер.

Според източници на изданието Камерън е заявил, че назначаването на Юнкер ще дестабилизира британското правителство до такава степен, че ще се наложи планираният референдум за членството в ЕС да бъде изтеглен по-рано, което на свой ред щяло да накара още повече британци да гласуват с "не".

"Едно лице от 80-те години няма да може да реши проблемите на следващите пет години", казал британският лидер, според публикацията, цитирана от ДПА.

Днес и италианският премиер Матео Ренци се включи в дебата за бъдещ председател на ЕК. Юнкер не е единственият кандидат, посочи той на икономическа конференция в Тренто. Лявоцентристкият италиански премиер подчерта, че Юнкер няма автоматични права над поста и мнозинството му не е гарантирано.

За да стане нов председател на ЕК, Юнкер трябва да спечели двойно мнозинство - това на лидерите на страните членки и това на най-малко 376 депутати от ЕП.

Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер изрази увереност, че ще стане следващият председател на Европейската комисия.Той подчерта, че европейските лидери не трябва да бъдат "изнудвани" да го отхвърлят.

Консервативната Европейска народна партия, която подкрепя кандидатурата на Юнкер, спечели изборите за Европейския парламент миналата седмица. Юнкер заяви днес пред в. "Билд ам Зонтаг", че вече има подкрепата на "широко мнозинство" от консервативните и лявоцентристките лидери.