Днес Найденов откри първата сесия на Софийската стокова борса за продажба на дървесина, предаде БТА. Според него това е най-прозрачният начин за предлагане на дървесина и тази практика ще продължи.

Вчера Нинова обвини Найденов, че вдига цената на дървесината с регламентирането на продажбата чрез стоковата борса и поиска прокурорска проверка дали министърът е извършил престъпление заради начина, по който са избрани шестте фирми за търгуване на дървесината на борсата. Нинова изтъкна, че процентът на комисионната е завишен, с което се облагодетелстват приближени на ръководството на борсата и до властта.

Комисионата, която ние ще платим като държава в лицето на шестте държавни горски предприятия, е по 0,2% или 10 000 лева, които ще бъдат дарени на бедстващите региони, заяви Найденов.

Мит, според министъра, е, че комисионата ще бъде около 2 млн. лева, както заявила Корнелия Нинова. По думите му това е "поредният балон".
"Тя имаше предвид друго – при 5 000 000 лв. – толкова приблизително е била сделката на борсата. Комисионите, които вземаха близките на г-жа Нинова, бяха около 30% и се връзваше 1 800 000 лв. Вчера се чудих откъде го е изсмукала”, посочи министърът, цитиран от "Фокус".

"Точно тя да е специалист по антикорупционни практики, тя, която беше изгонена от нейното правителство, мисля, че звучи несериозно. Това е все едно да поканите някой талибан като специалист по антитероризъм", коментира Найденов.

Министърът категорично отрече обвиненията в роднински и други връзки с избраните фирми за продажба на дървесина на Стоковата борса.
"Не са ми роднини, нямам сестра. Избрани са и са препоръчани като специалисти от Софийската стокова борса и ние разчитаме на експертизата, която ни е препоръчана. Всичко останало са поредните лъжи", коментира Найденов, цитиран от "Фокус".

Отговорът на Нинова
Корнелия Нинова обаче обяви, че завежда дело за клевета срещу министъра.
"Не съм си намерила името на улицата, за да позволявам на Мирослав Найденов да ме унижава. Сигурни сме, че ще има още оставки – Нели Нешева се освобождава за 12 000 лв., а Найденов в момента злоупотребява с кризата с дърва и извън закона обогатява свои приближени фирми с около 2 млн. лв. По повод нашия сигнал до прокуратурата, днес панически Мирослав Найденов заявява, че заемаме такава позиция, защото сме се облагодетелствали от дървената мафия. Понеже конкретно цитира моето име – днес завеждам дело за клевета срещу него”, каза депутатката.

Контраотговор
Корнелия Нинова да заведе, ако иска, два съдебни иска, нямам абсолютно никакво притеснение, заяви пред журналисти в парламента Мирослав Найденов.
„Всяка дума на г-жа Нинова е откровена лъжа. Аз не искам да се занимавам с нея. Нейните хора да се занимават с нея. Те се занимаваха, когато я изгониха. Какво да й обяснявам на нея – тя идва и се изказва по всички теми. Тя разбира от ядрена енергетика, а сега в момента виждаме, че разбира и от гори.
Тя разбира от едно-единствено нещо – от корупционни схеми, които тя в момента протектира с действията си и иска да продължи”, каза още Мирослав Найденов, цитиран от "Фокус".

Бизнесът
Първият търг от търговията с дървесина на Софийската стокова борса е предизвестен, коментира по-рано пред България он ер Калин Симеонов, председател на Браншовата камара на дървообработващата промишленост. По думите му членове на камарата не са могли да участват на търга. 
"Фирмите, които днес ще спечелят, са предварително определени от Министерство на земеделието и храните", изтъкна Симеонов и заяви, че камарата ще сезира прокуратурата и ще организира протести.
Той бе категоричен, че в резултат на нарушението, всеки кубически метър дървесина, който се търгува през борсата, ще бъде със завишен с между 10 и 20 лева.

Шефът на Софийската стокова борса Васил Симов също заяви, че няма участие в никакви фирми.
"Тук търгуват шестте държавни предприятия в горския сектор към МЗХ, които представляват шест отделни региона на България. Брокерите са избрани след дискусия тук в залата между мен и тях, да изберем тези шест брокера, които първо разбират от дървесина и да познават региона чиято дървесина ще търгуват. Дървеният материал най-накрая ще излезе на светло", допълни Симов.

Министър Найденов потвърди, че с промени в закона за горите ще отпаднат преференциите за малките местни фирми, както и за големите фирми или така наречените стратегически партньори.
"Поне 50% от добитата дървесина в България ще минава през стоковите борси, което ще зависи от начина, по който ще тръгнат нещата", подчерта министърът.