На пресконференция представители на компанията, която снабдява с ток Западна България, отчетоха дейността й за последните пет години, предаде КРОСС.
Чешката фирма е на българския пазар от 2005 г., когато купи в пакет електроразпределителните дружества в София, София-област и Плевен. Тя е собственик и на ТЕЦ "Варна".

Заради интереса на много клиенти компанията смята да въведе електронна фактура. До края на годината започва пилотен проект и ако всичко е наред, от 2011 г. ЧЕЗ ще предпоставя и такава услуга, обясни още Дам, цитиран от "Фокус". Това ще пести на компанията по 30 стотинки на фактура, които сега се плащат за хартиения носител.
Освен това, ще има и нова клиентска мрежа, която ще бъде напълно автоматизирана. Чрез нея ще става ясно кой от клиентите си е платил в срок.

Като загуба за дружеството Алеш Дам посочи въвеждането на тримесечното отчитане на тока и връщането на едномесечното от началото на февруари.

Повече от 1,7 млрд. лв. са инвестирали от ЧЕЗ в България за 5 г. В сумата се включва първоначалната инвестиция за купуване на електроразпределителните дружества, инвестициите в ТЕЦ "Варна", както и всички платени към държавата задължения.
Дам отчете, че 400 млн. лв. са вложени само в електропреносната мрежа.
За 5 години качеството на услугите на ЧЕЗ се повишило, твърди директорът,  създадена е и "много по-добра връзка с потребителите".

Загубите по електроразпределителната мрежа в Западна България са намалели с 5 на сто, отчете и Атанас Дандаров, директор в "ЧЕЗ Разпределение", цититан от БТА.

От "ЧЕЗ България" смятат, че не трябва да има кръстосано субсидиране. Компанията има план за инвестиции, но на този етап ще замрази някои от тях. "ЧЕЗ е отворена да прави инвестиции във всички държави, в които има възвръщаемост. Сега в България не сме сигурни, че има такива условия", обясни Дам.
Според него бъдещето е в децентрализирането на производството на ток.

Във връзка с доклада за одита на ДКВР, той обясни, че в него по-скоро заключенията и препоръките са чисто административни.
По повод изплащането на дивидентите на държавата, Дам коментира, че по време на криза е добре те да бъдат инвестирани в качеството на мрежата, но ако е нужно, ще бъдат платени.

Миналия месец пенсионери от село Пишурка, община Лом, получиха сметка от ЧЕЗ за 118 225 лева. 35 лева е реалната сума за ел. енергия, поправиха се от компанията по-късно. 
Проучване, проведено миналата година, показа, че най-много се оплакват абонатите на ЧЕЗ.