Вчера прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу Янева и бившия шеф на вътрешна сигурност в МВР Тодор Костадинов по делото за разработката "Червеи".

Двамата са обвинени за незаконно използване на СРС-та. Разследването установи, че агенти на ДАНС са използвали СРС-та спрямо информационния масив на МВР. Това е ставало в продължение на 300 дни - много повече от допустимото в закона, като Янева е издавала разрешения, а Костадинов е съставил документи с неверни мотиви към исканията за тях.

Днес беше организирано публично разпределяне на делото. Пред журналисти системата за случайно разпределение посочи от общо 35 съдии Петя Крънчева, която до неотдавна беше в екипа на Янева. По тази причина тя си направи отвод и се мотивира с това, че двете са в приятелски отношения от години, а това би могло да предизвика съмнения за предубеденост и необективност. От друга страна, е била неин заместник, което предпоставя "отношения на доверие, взаимност и професионална колегиалност".

Отказът на Крънчева да гледа делото наложи нов избор на съдия.
Новото публично разпределение беше извършено по-късно, като този път бе избрана бе съдия Виолета Магдалинчева. Тя обаче също си направи отвод и бе направено трето разпределение. Този път системата посочи Иван Коев.

Междувременно изпълняващият длъжността зам.-председател на СГС Ивелина Папазян коментира пред БНР, че отвод по това дело би бил нормален.

"Това е бивш административен ръководител на нашия съд. Не бих казала, че ще бъде тест. Това е дело като всяко останало. Всеки съдия сам преценява на какво основание да има отвеждане от делото, ако се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото. Общ отвод е недопустим. Всеки съдия, когато му се разпредели делото, преценява дали са налице основанията за отвеждането му".

Папазян обаче отказа да каже как би реагирала, ако компютърът изтегли нейното име.

След избухването на скандала около аферата "Червеи" Владимира Янева подаде оставка като председател на СГС. Проверка на Националното бюро за контрол на СРС показа много нейни нарушения при разрешенията за използване на Специални разузнавателни средства. Оставки подадоха и всички заместници на Янева, без Крънчева.