Това каза министър-председателят Пламен Орешарски в рамките на блиц контрола в парламента, предаде „Фокус”.

Вчера ЕК временно спря плащания на 90 млн. лева по ОП "Регионално развитие", а ден по-рано откри наказателна процедура срещу България за проекта за газопровода.

Премиерът призна, че около "Южен поток" има различни тези за ползата и вредата от проекта.

"Това е голям проект и е нормално", коментира той.

Вчера премиерът се е запознал със санкционната процедура за „Южен поток”.
По думите му ЕК има бележки по начина на провеждане на търга за изпълнител и по несъответствие на договора между България и Руската федерация на третия енергиен пакет.

Орешарски обясни, че този договор е подписан през 2008 г., третият енергиен пакет е приет през 2010 г.

Той добави още, че правителството гледа много сериозно на коментарите от ЕК, ще проучи ще проучи внимателно бележките, ще подготви отговори.
Където има нередности, "ще започне корекционни мерки и ще се ползва активно от подкрепата на експерти на ЕК".

„Увериха ме, че са следвали процедурите, които вече са осъществени по избор на дизайнер или проектант по целия проект и тогава не е имало никакви възражения. Необходим е по-детайлен анализ от юридическа гледна точка и от гледна точка на добрите практики”, заяви министър-председателят.

"Едно е да ни се иска, друго е да е така", отговори Павел Шопов от "Атака", който постави въпроса за връзка между проекта и спрените пари. Той коментира, че, ако върху правителство е оказван натиск, то би трябвало да съобщи на народните представили, за да могат те да застанат зад кабинета и да воюват за реализирането на "Южен поток".

Енергийният министър Драгомир Стойнев заяви вече, че наказателната процедура на ЕК срещу България за "Южен поток" не трябва да се драматизира и до санкции няма да се стигне.

По отношение конкретно на спрените средства по двете оперативни програми - "Околна среда" и "Регионално развитие" Орешарски коментира, че грешки и нередности и по двете програми се откриват във всяка година от предишния програмния период, като са съсредоточени най-вече в периода от 2010 г. до края на 2013 г.

Открити са нередности в пет проекта - три на община Бургас, един в Асеновград и проект на МВР, чиято реализация обхваща три кабинета – на ГЕРБ, служебното правителство и сегашния министър Цветлин Йовчев.

Орешарски потвърди, че първият сигнал за спиране на средства е дошъл преди няколко месеца, когато са били спрени средства по програма "Околна среда".

"Предстоят още одити и имам своите притеснения, но не можем да направим нищо за миналото. Можем да укрепваме системите за финансов контрол, на които и към днешната дата не можем да сложим отлична оценка", призна той.

АНКЕТА: Основателни ли са мотивите за наказателна процедура за "Южен поток"?

АНКЕТА: Кои министри ще бъдат сменени?