ЕК сключи Споразумение за партньорство с България, определящо стратегията за оптимално използване на европейските структурни и инвестиционни фондове в страната, се казва в прессъобщение на комисията.

С днешното споразумение се открива пътят към инвестиране на общо 7,6 млрд. евро финансиране по линия на политиката на сближаване в периода 2014 – 2020 г. (по текущи цени, включително финансиране на европейското териториално сътрудничество и средствата за инициативата за младежка заетост).

България получава и 2,3 млрд. евро за развитие на селските райони и 88 млн. евро за рибарство и морско дело.

Инвестициите на ЕС ще помогнат в борбата с безработицата и ще допринесат за повишаване на конкурентоспособността и икономическия растеж чрез подпомагане на иновации, обучение и образование в градове и селски райони.

С тяхна помощ ще се стимулират предприемачеството, борбата със социалното изключване и ще се подкрепи развитието на екологосъобразна и ресурсно ефективна икономика, пише още в съобщението на ЕК.

Какви ангажименти се поемат

До 2020 година броят на хората, живеещи в бедност трябва да намалее драстично, заетостта трябва да се повиши до 76% при сегашен дял от 63.5%, а младежката безработица да спадне близо 4 пъти – до 7%, предаде БНР.

Срещу парите, които ни отпуска, Брюксел ще изисква още енергийната ефективност да бъде увеличена с 25 на сто, делът на възобновяемите източници – до 16 на сто, както и България да инвестира значително повече в научни изследвания и иновации.

Броят на децата, които отпадат от образователната система ще трябва да намалее, този на младите висшисти да се увеличи, а времето за предоставяне на административни услуги да се съкрати наполовина.

Комисарят по заетостта и социалната политика Ласло Андор обърна внимание, че България ще получи за заетост, квалификация и борба с бедността 1.5 милиарда евро от социалния фонд, което е с 20% повече от досега.

Колегата му Йоханес Хан, който отговаря за регионалното развитие, нарече одобреното споразумение жизненоважен, стратегически план, който поставя България на пътя на заетостта и икономическия растеж. По думите на Хан занапред ще е важна не скоростта, а качеството на усвояване на парите.

Говорителката на Йоханес Хан - Ширин Уилър, пък коментира, че ЕК планира най-късно до края на годината да бъдат утвърдени и оперативните програми, с което ще започне и реалното усвояване на парите.

Тя категорично отрече връзка между одобряването на споразумението и смяната на властта у нас - по думите й, днешното решение на комисията е не политическо, а техническо.

Утре в Министерския съвет вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова ще представи одобреното споразумение, съобщиха от правителствената пресслужба.

През юни от ЕК заявиха, че за да се сключи Споразумението за партньорство с България са необходими реформи в здравеопазването, образованието, публичната администрация и оползотворяването на водните ресурси.

Същия месец Брюксел издаде шест препоръки към България за 2014-2015 г. във връзка с Националната програма за реформи - за бюджета, пенсионната система, заетостта, образованието, бизнеса, енергетиката.

По-рано днес служебният вицепремиер по икономическа политика Екатерина Захариева обяви, че има риск да загубим около 150 млн. лева по Оперативна програма „Регионално развитие“, а ако се забави още изпълнението на проектите, тази сума може да нарасне.

Сред приоритетите на служебния кабинет, които бяха обявени днес, са възстановяване на плащанията по тази програма, както и по другата блокирана - "Околна среда".