В началото им от ГЕРБ отново казаха, че актуализацията е безсмислена.

Лидерът на партията Бойко Борисов обвини БСП и ДПС, че че са вкарали държавата в криза с предсрочните избори, сега да си оправят бакиите.
Сега казвали, че не са събрани приходите и ги предупреди, че няма да ги съберат до края на годината.

Не е нужно една лъжа да се повтаря сто пъти, защото няма да стане истина. Още от първия ден на правителството на ГЕРБ започнахме да плащаме пенсиите, които бяха гласували предишните управляващи”, припомни Борисов.

По думите му ГЕРБ дошла на власт в окото на бурята, когато финансово-икономическата криза в света бушувала със страшна сила.

Той отново се впусна в обяснения за кариерата си, провокиран от ДПС, които му напомниха, че е бил пожарникар, и каза, че действително е ръководил пожарогасителни действия в най-тежките моменти в България и "там се искат много качества", а след това бил главен секретар на МВР.

"За което ме е избирал народът след това много пъти, оценявайки моята работа и съм ви побеждавал двете партии заедно. След това народът ме избра за кмет на София два пъти. Това да си кмет на София пет години е много управленски опит, безспорно. И след това същият този народ 4 г. ме излъчи да съм премиер и сега пак ми даде да съм първа политическа сила",
каза от трибуната Борисов.

Той можел да говори за професионалните качества при хидроинженерите, които като мандатоносители си взели милиони за консултации, и призова за градивност, да се успокои обществото, "да видят, че няма страшно да се коригира бюджета".

"Нека бъдете малко по-смирени и вие", обърна се Борисов към БСП и ДПС.

Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че очевидно се очертавала позитивна трансформация - политици, държавници, които 4 г. замразили всички социални плащания, сега изведнъж се превърнали в най-социалните хора.
Той обвини ГЕРБ, че най-голямата актуализация е през 2010 г., когато управлявали – близо 2 милиарда лева.

"Ако не можете да събирате приходи, най-лесното нещо е да подадете оставка – има кой да ги събере", призова депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев.

Той се обърна към Йордан Цонев от ДПС с въпрос каква е икономическата логика да се вземе заем, на който да се плаща лихва, и да седи във фискалния резерв.

Цонев го контрира, че не приема да му искат оставката хора, които са направили два грешни бюджета.

В коментар на думите на Борисов, той каза, че една лъжа, казана сто пъти, не става истина.

"Ако ставаше истина, всички лъжи, които изговорихте през 2009 г., без да имате хал хабер за финансова стабилност, такива бисери не съм чувал и от икономисти първа година. Пенсиите не ги плащате вие, плащат се от осигуровки и данъци. Те са с ваше решение”
, коментира Цонев.

Владислав Горанов от ГЕРБ попита, след като има по-висок номинален ръст на БВП през 2013 г. спрямо 2012 г., защо не предвиждат никакъв ръст в приходите и не си поставят амбициозни цели.

Алиосман Имамов от ДПС обясни, че българската икономика е замразена от 4 години, а размразяването е тежък процес.
Имамов упрекна Горанов, че злоупотребява с числата.

Георги Кадиев от БСП прогнозира, че нищо чудно, но дано не се стигнело до втора актуализация на бюджета до края на годината.

Според него ще бъде истински героизъм, ако неизпълнението е само 500 млн. лв. за първите 6 месеца.

"Ситуацията в НАП е много по-лоша, отколкото в митниците, защо Ваньо Танов през 2011 г. затвори отдел "Наркотрафик", поинтересува се Кадиев.

Това предизвика отговора на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който сподели, че, ако искат да има постъпления, не трябва да експериментират в сектори като сигурност, приходните агенции и митниците. Той напомни, например, че на 5 юли 2012 г. в България са задържани 14 тона хашиш.

ГЕРБ боледува от късно левичарство, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан.

Според него може би ГЕРБ се развили идеологически и с 150 млн. лв. допълнителни разходи за социалната политика правят отчаян опит да се извинят на гражданите, че ги подложили на социален геноцид.

По думите му, Пламен Орешарски бил персоналният гарант, че в България не е възможен гръцки сценарий.

Местан призова президентът Росен Плевнелиев да премисли намерението си да наложи вето върху актуализацията на Бюджет 2013 г.

Към 13,30 ч. ГЕРБ обвиниха, че се потъпкват парламентарните правила.
Възникна голям спор по гласуванията, след като се оказа, че заради грешка депутатите са отложили дебатите за следващо заседание, а не за днес по-късно, както им обясни бившият председател на парламента Цецка Цачева.

Председателят на парламента Михаил Миков категорично отрече да е за друг ден и гласуваха за лятната ваканция на депутатите по предложение на Атанас Мерджанов от БСП, който поиска първо това да решат.

Въпреки че следобед отново имаше дебати, гласуването за бюджета остана за утре.