Всяка административна намеса на пазара на труда води до деформации. Това каза председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев, в коментар на предложението за увеличение на минималната работна заплата, цитиран от агенция "Фокус". Според него ако има средства в бюджета, по-добре е те бъдат насочени към актуализация на пенсиите, към уязвимата част от обществото.
Вчера подобно мнение изрази и Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България(АИКБ).

В понеделник социалният министър Тотю Младенов е предложил на министрите МРЗ да бъде увеличена на 290 лева от 1 април следващата година. По думите му, Дянков е приел предложението с разбиране. Между 23 и 25 млн. лв. повече ще струва на държавата това предложение. За увеличението на МРЗ настояват и синдикатите.
От 1 септември минималната заплата е 270 лева.

„Ако се внесе такова предложение, нека да има политическа отговорност. Например, да се каже, с колко ще се увеличи разкриването на нови работни места, с колко ще се увеличат постъпленията в бюджета на Националния осигурителен институт. Ако след шест месеца тези прогнози се изпълняват, това може да се приеме, че тази мярка е коректна. Ние сме убедени, че административното увеличаване на минималната работна заплата ще доведе до закриването на работни места, което е основният момент на българската икономика, и увеличение на дефицита в бюджета на НОИ, каза Данев. Подобно мислене в социалистическите коловози в никакъв случай не подобрява икономическия климат и бизнес средата”, смята още той.

Божидар Данев изтъкна, че работната заплата се вдига, когато пазарът може да си го позволи. Той допълни, че бюджетът, който се предлага, е консервативен и това е правилно, защото никой не може да прогнозира как ще се развие дълговата криза в Европа. В проектобюджета за 2012 година се залага дефицит от 1,35 на сто, което в парично изражение е малко под 1 100 млн. лв., инфлация малко под 2 на сто и ръст в икономиката 2,9 на сто.