Днес беше представено проучване на камарата за очаквания на бизнеса за следващата година и оценката му за тази година.

Дончев съобщи, че за подобни случаи в камарата постъпват много сигнали. Ние обаче не сме разследващ орган, но прокуратурата винаги е била сезирана от нас, допълни той. Дончев уточни, че сигнализирането за подобни явления е преди всичко задача на пострадалите предприемачи.

Според Сашо Дончев с бездействието си държавата е намесена в този, по думите му, доходоносен бизнес. Когато държавата не функционира или обръща гръб на един проблем, тя намесена ли е или не е, това на юридически език се нарича бездействие с власт, заяви Дончев. Според него не би могло да се каже, че тази негативна тенденция е възникнала през последните три години.

Изпълнителният председател на камарата обясни схемите, по които става краденето на бизнес. Това се случва чрез фалшификация на документи или с лобистки нормативен акт, с който се прекратява определена дейност, и тя се предоставя на определена група интереси.

Друг начин за "обсебване" на бизнес е чрез разпределението на обществените поръчки. Според ръководството на камарата има картел при обществените поръчки.
Драматично е състоянието с обществените поръчки, който е близък до властта, той взема поръчките, независимо на какво ниво - общинско или централно, заяви Данев. Той припомни, че камарата е предложила да има публичен регистър на всички спонсори на институциите. Чрез този регистър ще може да се прави корелация с тези, които са спечелили обществените поръчки, защото обикновено печелят и спонсорите на държавните институции, каза Данев.

В средата на юни две столични адвокатки бяха задържани при операция "Измамниците". Те са участвали в схема за неправомерно използване на лични данни на чужди граждани от Търговския регистър. На базата на тези данни се подготвяли неистински документи за прехвърляне на дружествата на други собственици – български граждани, без знанието и съгласието на чужденците. Така изготвените документи се подавали в Агенцията по вписванията по електронен път чрез електронен подпис. Тогава депутат от ГЕРБ поиска промяна в правилата за достъп до търговския регистър.