Този риторичен въпрос зададе премиерът Бойко Борисов в интервю пред журналиста Сашо Диков за Канал 3, цитирано от "Всеки ден".

Министър-председателят коментира кой е най-големият успех и най-голямата слабост на кабинета. Каза, че вярва на вътрешния министър Цветан Цветанов, че финансовият Симеон Дянков има трески за дялане, но се справя добре. Обясни каква ще е съдбата на Анна-Мария Борисова. Накрая, провокиран от думите на Диков, че се хвали и че в обществото се е натрупало огромно напрежение, Борисов каза, че той също е подложен на напрежение, че е преуморен от работа, но си изпълнява ангажиментите.

 
Ето част от интервюто на премиера:

ЗА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

- Ако се докаже, че няма „Октопод” ще посъветваш ли нещо Цветанов?
- Нека да мине съдът да се произнесе, тогава ще коментираме.
- Че те нещата отиват откъм огромно издънване …..
- Не считам така. Аз съм говорил няколко пъти и с него, и с Йовчев (Цветлин Йовчев – председател на ДАНС - б.р.) по тази тема, защото не ми е безразлична, много силно обществено внимание фокусира тази операция, те твърдят, че всичко, което имат, е абсолютно доказано... Напротив с това си поведение показваме, че няма значение дали даден човек е мой приятел или на министъра, или на когото и да било. Има ли факти, службите подадат ли го, прокуратурата повдигне ли обвинение чадър няма за никого.
- Не смяташ ли за редно, ако се окаже, че няма „Октопод” и бъде оправдан Алексей Петров, Цветан Цветанов да си подаде оставката?
- Предполагам, че има и други теми, които интересуват, така че да минем на тях.

ЗА СИМЕОН ДЯНКОВ

Нормално ли е той да пътува по тоя начин? (въпросът е свързан с пътувания на Дянков със сътрудничката му Ирина Велкова в Китай и Европа - б. р.)
- С кой?
- С тази сътрудничка.
- Официално посещение в Китай на вицепремиер, води сътрудник с него. Какво е нередното на случая? Ако има нещо в подтекста на въпроса ти – никога не се бъркам в личните работи на хората. Имат си кой да им търси отговорност. Аз не нося, не търся отговорност за кой какво прави в личния си живот.
- Нима не разбираш, че този човек е воденичен камък, той е крайно неприемлива фигура, и като поведение. Човек, който говори неща като балансиран бюджет, а всичко се срутва, говори за излизане от кризата март месец – тотален смях. Какво още те кара, за да го държиш на тоя пост?
- Повърхностна е една такава оценка. Той генерира в себе си много отрицателна енергия поради простата причина, че липсата на пари в бюджета кара всички да го мразят, защото всеки министър или всеки кмет иска да получи пари, защото чрез парите строи улица, училища, детски градини и показва, че нещо върши. Когато няма пари, той почва да търси източника – кой е източникът, който не пуска парите – това е Дянков. Защо не ги пуска? Защото ето, видяхте, ЕС това, което взеха като решение, от догодина, който е над 3% дефицит, горе-долу с толкова ще бъде наказан да внесе в бюджета на Брюксел или някакви подобни санкции ще има. Ако Дянков пусне над този процент, това означава всички ние да платим за тази грешка.
- Това, което не разбирам, е как един финансов министър говори, че едно ще стане, а коренно различно става…
- Един министър трябва да говори оптимистично. В противен случай всички пазари наблюдават това поведение, падат акциите на държавата. (…) Защо всички международни кредитни агенции и европейски, и най-големите световни, вдигат рейтинга на България и посочват стабилната финансова система.
- Дянков е недоразумение в очите на немалко хора, включително и в моите, извинявай.
- Имаме различно мнение. Дянков има много други трески за дялане и ако не си ги поправи, действително ще има проблем с мене. Относно финансовата дисциплина той се справя прекрасно. Треските, треските за дялане са му на друго място. Знам ги и той ги знае.
- Къде са?
- …. Надявам се.
- Бил влюбен. Няма лошо.
- Ние с тебе сме последните, които трябва да му даваме акъл в тая посока. Дай Боже човек да е влюбен. 
- И аз това казвам.
- Не се меся в тези неща.
 

ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Анна-Мария Борисова сигурно е прекрасен специалист, но като управленец, като министър толкова й е карикатурно поведението, че няма накъде! Наистина ли не смяташ, че тази жена ти е тотален кадрови провал?
- В здравеопазването може да се направи много точна аналогия с националния отбор по футбол – 20 години е такъв батак. Във всяка една дейност просто са се организирали, да не използвам по-тежка дума, щото ще обидим много лекари сигурно, но всеки си е намерил начин да си изкарва по някакъв начин пари. Едни през клинични пътеки, други през дейност, едни през лекарства, други през консумативи, трети надписват през ремонти… Но цялата система си е като напаснала.
- Ясно, но Борисова не е човек, според мен, който може да направи нещо в цялата тази система.
- Първо взех Нанев. Лекарският съюз, всички лекари го бяха избрали за председател. Провали се. След това избрахме една от най-титулованите професори в бранша, доказан специалист. Не сме го извадили отвън. Само че когато сега се реже и се въвежда ред, цялата система се съпротивлява. Тя не й е хубаво. Забележи наглостта – до днеска ние сме дали над 1,8 млрд. лева за здравеопазване за тази година. И излизат доктори и казват – ми нямаме пари да ядеме, не лекуваме, не правиме. За милиард и 800 милиона! Задавам въпроса – като са давали всичките тези години наред, назад се връщам, нашата нация защо е най-болна, ако са лекували предишната година.
- Само че аз веднага ти казвам – на първата пресконференция на тази жена тя  каза следното – аз няма да закривам болници.
- Съкращаване няма да има. Преструктуриране е точната дума.
- Айде сега да не си говорим на тая ала-бала…
- Е, отвреме-навреме има и в изказването ала-бала. Защото, като излезеш и кажеш – закривам толкова и толкова болници, никой не иска да го каже. Но защо? Защото примерно в малки населени места хората искат да има някой с бела престилка, когато му е лошо, да го има там. И затова преструктуриране какво означава – там, където не трябва да има или не може да има добър хирург, защото минават 50-60-100 човека на година, не може да направи брой операции, както пилотите трябва да имат определени часове да летят, така и докторите, хирурзи, гинеколози, всякакви. Ние там оставаме само спешна помощ или едно или две отделения, а другото ги прибираме във висококвалифицираните болници.
- Във вестниците излиза някаква секретна стратегия, приета от министерството, за 20 % доплащане от хората, което ми се струва безумие.
- Аз всеки път съм давал пример – когато отиде човек да му сменят гумите в сервиза, колко пари дава. А когато отидеш да ти сменят апендесита, колко пари даваш? Кое е по-ценно, за да е толкова пъти по-скъпо да ти оправят двигателя на колата или да ти направят преглед?!
И ако не се справи Борисова, ще сложа друг, но накрая ще успеем.

- На 15-ти започват стачки. Не смяташ ли, че може да почнат стачки, които да доведат до сериозни катаклизми.
-
Ако хората считат, че не сме за това управление, за този пост, да правят стачка, давам си оставката, идва Станишев, идва Доган и ви дооправя. Въобще не искам дори да убеждавам някого в противното. Аз това мога, това ще направя, докато ме търпите. Викате си някой да ви отвлича, да ви язди и да викате, че е успешна борбата с престъпността. (смее се) Ваша работа. За тебе съм самохвалко. За мен съм истински преуморен човек.

ДСБ и СДС вече призоваха премиера да смени здравния министър. БСП и ДПС пък заявиха, че внасят вот на недоверие срещу правителството заради провала му в сферата на здравеопазването.