Пистата е ремонтирана със средства на Министерството на физическото възпитание и спорта и осигурено съфинансиране от Община Русе. Бюджетът на одобрения проект възлиза на 1 274 190 лв. с ДДС. При откриването беше отслужен водосвет, предаде "Фокус".

Премиерът организира импровизирано състезание между малките участници в лекоатлетическия турнир "Младост" в Русе с думите: "хайде да видим кой е най-бърз от вас".

По време на церемонията, на която присъстваха още трима министри - на културата Вежди Рашидов, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на здравеопазването Десислава Атанасова, Свилен Нейков пое ангажимента да се изгради и загряваща писта на стадиона, за да могат да се подготвят нови шампиони. Христо Марков призна, че се е разплакал, когато е видял модерната писта на стадиона, откъдето преди повече от 25 години е тръгнала звездната му кариера. А Анелия Нунева, която хвърли много усилия за реализирането на този проект, подкрепен с 1,2 млн.лв. от Министерството на спортна и Община Русе, развълнувана благодари за всички усилия на държавна и местна власт.

След реконструкцията стадионът вече е готов да приема и международни състезания по лека атлетика. Премиерът Борисов връчи сертификатите на съоръженията на кмета на Русе Пламен Стоилов и заяви, че е доволен, че велики атлети като Нунева и Марков са дали такава висока оценка на новата писта.

След това министър-председателят Бойко Борисов заедно с министрите Вежди Рашидов и Лиляна Павлова откриха модернизираната зала „Филхармония” в Русе. Проектът за реконструкция, рехабилитация и оборудване на „Оперно-Филхармоничното дружество – гр. Русе” е реализиран по ОП „Регионално развитие”. Финансирането е в размер на 853 836 лв.

Борисов похвали ремонта на „Филхармонията”. При посещението си на крепостта в Русе Борисов заяви: „Прекрасен ремонт на „Филхармонията” в Русе. Изключителна археология, която доказва, че Русе е бил един от най-стратегическите градове на Дунав. Милиони дадохме за „Филхармонията”, за археологията, лекоатлетическа писта, за да тренират стотици деца там. До там, че Христо Марков, нашата легенда в леката атлетика, да се разплаче при вида на тази писта”.

На въпрос за средствата за култура в бюджета за 2013 година, премиерът Бойко Борисов каза: С 18 милиона повече сме дали за култура.

Бойко Борисов разгледа и приключилата реставрация на крепостта „Сексагинта Приста”. Директорът на Историческия музей му показа стар кораб – възстановка на един от корабите, които по римско време са спирали на русенското пристанище. Министър Вежди Рашидов разгледа разкопките на римския кастел „Сексагинта Приста”, откъдето е възникнал днешният град Русе. Проектът за възстановяване и социализация на Римската крепост е реализиран по ОП „Регионално развитие”, като безвъзмездната финансова помощ възлиза на 1 293 601 лв.

"Днес щяхме да открием Автомагистрала "Хемус" между Шумен и село Белокопитово, ако не се бяхме забавили заради археологията", заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира строителството на Автомагистрала "Хемус", заедно с министрите Лиляна Павлова, Вежди Рашидов и изпълнителния директор на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров. Археологът Станимир Стойчев заяви, че до сряда ще бъде вдигната пещ за керамика от ІV век след Христа, след което ще може да се започне работа по неговия археологически обект, който е един от седемте, финансирани от държавата. За целта са отпуснато 1 млн. и 360 хил. лв. Първоначално държавата е изплатила 360 хил. лв., а по-късно още 700 хил. лв., за да завършат разкопките в срок, заяви министър Лиляна Павлова, цитирана от "24 часа".

Инж. Димчо Димов, изпълнителен директор на фирмата, извършваща строителството, заяви, че има готовност до един месец да асфалтира 700 м от участъка, а до месец и половина след завършване на разкопките да се положи трошено-каменна настилка. Той пое ангажимент до 20 май следващата година да бъде положен износващ пласт асфалт.

След кратката инспекция на АМ "Хемус" министър-председателят провери и ремонтите на пътищата Силистра - Шумен и Русе - Шумен.