На въпрос кога е взето решението за оставката на правителството, Цветанов заяви преди началото на заседанието на кабинета: „Премиерът беше много ясен, така че по-добре да се придържаме към това, което каза. Мисля, че той е абсолютно прав”, предаде "Фокус".

"Вчера направихме максимума да отговорим на исканията на протестиращите. От днес нататък няма какво повече да направим, за да им помогнем. Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент ограден с ограда – това не ни е цел, нито изгода, ако трябва да се пазим от народа", каза Бойко Борисов.

Премиерът винаги е бил за ненасилие по улиците на държавата, и когато вчера имаше ясна изразена агресия за провокация, всяко едно действие на полицията в този момент щеше да е с много по-тежки поражения, щяха да пострадат и невинни хора. Това, което е най-важното - няма да позволим тази обществена нагласа, която имаше в справедливите искания на протестите, криминални да опорочат волята на хората, заяви след заседанието Цветанов. В протеста, по думите му, много добре режисирано били били внедрени хора, които са могли да направят демонстрирана вчера агресия. Той отказа да посочи кой стои зад провокаторите, като уточни само бройката им – 25 криминално проявени в целия спектър на Наказателния кодекс, цитиран от "Дневник"
По думите му по време на вчерашните протести дори полицаите с щитовете били без оръжие - за да няма спекулации и да не се търси тази провокация, предаде БГНЕС.

Министърът на вътрешните работи ще бъде назначен от президента, който назначава служебен кабинет, ГЕРБ няма да участва в консултации за съставянето на нов кабинет в рамките на 41-то народно събрание, каза Цветанов след заседанието. Държавата и институциите продължават да функционират, увери министърът и добави, че в предстоящите месеци всеки един от министрите ще може да отчете какво е свършил, какво е заварил и какво е оставил във всяко министерство.

Не можем да бъдем правителство, което ще остави спомен за разбити глави и за кръв по улиците, коментира министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев при влизането си в Министерския съвет за началото на днешното редовно заседание на кабинета. Той самият имал много опит в протести "от другата страна".
"Вината не е наша, но отговорната позиция към държавата в момента е такава", каза още той.
Дончев трябваше да поеме поста на финансов министър от отстранения Симеон Дянков.
При влизане в Министерски съвет Дянков отказа всякакъв коментар, но по-късно заяви, че оттегля оставката си.

Пожелавам на всеки да направи толкова, колкото направих аз. През цялото време съм се държал като министър на българската култура, поясни министърът на културата Вежди Рашидов в интервю за ТВ7.
Той добави, че през цялото време на мандата си е защитавал интересите на колегите си, тъй като той самият е един от тях.
Цяла година стисках зъби да не се хваля, скромно каза той и изброи ремонтирани театри и училища, археология, нови музеи, реформа в театъра.

"Това е негово лично решение. Разбрах за оставката от медиите. Едно нещо свършихме с фонд "Научни изследвания", за 10 дни една задача е решена. Това е лично решение на премиера, не мога да го коментирам", каза  министърът на образованието Стефан Воденичаров.

Без да направи изявление на заседанието на правителството отиде и министърът на икономиката Делян Добрев.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев заяви, че няма полза от това партията да остава на власт още три-четири месеца на всяка цена, съобщи БТА. "Дошли сме на власт по волята на избирателите и ще дадем възможност на хората отново да дадат гласа си. Едно е да има протести, но няма да допуснем да се лее кръв по площадите. Това го правим в името на социалния мир", допълни той.
С цената на кръв и с цената на жертви по улиците няма да останем на власт, категоричен беше председателят на ПГ на ГЕРБ.

По-късно след заседание на партията той заяви, че парламентарната група ще гласува утре оставката на правителството.
ГЕРБ няма да прави втори кабинет и да участва в служебен, обясни той.
На заседанието бе и вицепремиерът Цветан Цветанов.

ГЕРБ ще подкрепи оставката на правителството, няма да приемем отново съставяне на правителство с наш мандат, няма да участваме в служебно правителство с наши представители, каза Искра Фидосова.

Анкета: Защо Бойко Борисов подава оставка?