Най-добре е, когато се види един труден развод, накрая да преценят и двете страни, че е по-хубаво да се съберат отново. Но това е само оптимизъм, отбеляза  Бойко Борисов след среща с главния преговарящ за излизането на Великобритания от ЕС Мишел Барние.

Този Брекзит ще бъде труден, защото имаме план и рамка, но политическата декларация трябва да се подготви за 6 месеца, така че всеки един детайл да бъде решен в този период, а не когато започне самото излизане на Великобритания, заяви Борисов.

По думите му ако не се проведе с правилни стъпки този Брекзит, можем да има щети за милиарди или човешки съдби на кръстопът. Според Борисов трябва да се спазват правилата на общия пазар.

Надявам се през следващите 6 месеца да бъдем добър тандем и да постигнем максимума при преговорите за Брекзит. С Тереза Мей само преди няколко дни разговаряхме за гарантирането на правата на българите, които са там пожизнено – до края на живота им.
След периода, когато настъпи развода, ще договарям следващите условия, които сега не бихме могли да говорим по простата причина, че не знаем параметрите след Брекзит.

По думите му социалният, финансовият, икономическият залог е много голям и за Европа, и за Великобритания.
Ако не се проведе с правилни стъпки този Брекзит, можем да имаме за милиарди щети или човешки съдби, които да бъдат поставени на кръстопът. Червена линия, от която не трябва да се мърда – спазването на правилата на общия пазар. Този общ пазар е правен включително и от Великобритания преди 40 години и правилата трябва да се спазват. Надявам се в няколко сфери също да се намери баланс“, допълни премиерът.

Надявам се в няколко други сфери също да се намери баланс, отбеляза Борисов и уточни, че това са военното сътрудничество и сферата на сигурността. Специалните служби трябва да работят в пълна координация с тези на Великобритания, посочи премиерът Бойко Борисов.

Тъй като Великобритания избра да напусне ЕС, трябва да намерим средство за сътрудничество в областта на отбраната, сигурността и борбата с тероризма, отбеляза и главният преговарящ за излизането на Великобритания от ЕС Мишел Барние.

След като Обединеното кралство окончателно напусне ЕС, ще започнем преговорите по преходния период през февруари и малко по-късно през март ще започнем разговор с британците върху бъдещите ни връзки. При тези бъдещи връзки се засяга и темата за икономиката, за търговията и споразумението на свободна търговия, заяви Барние.

По думите му то трябва да бъде възможно най-амбициозно, да спазва правилата на вътрешния пазар, целостта му.

Тъй като Обединеното кралство избра да напусне ЕС, ние трябва да намерим средство за сътрудничество в областта на отбраната, сигурността и на борбата с тероризма. Това са теми от общ интерес, по които ще работим през следващите месеци, за да можем да изградим това бъдещо ново партньорство в Обединеното кралство, каза още Мишел Барние.