Премиерът ще засади блатни кокичета идната седмица, докато инспектира изграждането на двата лота на магистрала „Марица”, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерски съвет, което се проведе в Плевен във вторник.

„Другата седмица ще използваме да проверим как вървят двата лота на АМ „Марица“ след дъждовете и ще местим блатни кокичета. Ще ги взимаме от магистралата и ще ги посадим на 60 метра от нея. Знаем ги по бройка – 2605 блатни кокичета, под мъдрото наблюдение на еколозите ние лично с Лиляна Павлова ще садим. Също така каним Нона Караджова да ни наглежда, а може и тя да насади някое. Каним и Ивайло Московски”, учтиво призовава Борисов.

Транспортният министър Московски казва, че цветята пречат освен на пътя, и на жп линията. Не потвърждава обаче дали ще сади кокичета.

„Ще ги изместим всичките. Поканете еколозите, за да видят как стриктно всичко ще направим", обещава Борисов.
По думите на Павлова в регионалното министерство знаели точната бройка на кокичетата, защото еколозите ги накарали да ги преброят.

"Искам да сме в прекрасни отношения с еколозите и да се знае, че в България се строи най-екологично в цяла Европа, и от Америка, и от света също така, да се знае”, обяснява министър-председателят, който доскоро бе в пререкания с природозащитниците.

За магистрала "Струма" вече са спазени всички европейски изисквания на еколозите - с убежище за прилепи и с тунели за костенурки.
Миналия месец правителството пък се отказа от изграждането на предпазна ограда срещу шап по българо-турската граница не само по финансови причини, но и заради миграцията на кафяви костенурки и четири вида зайци.