Преди дни лидерите на ЕС постигнаха принципно споразумение за по-строги бюджетни правила в еврозоната, сред които да бъде създаден фискален съюз вероятно от 26 страни, сред които и България.

"Хубаво ще е да покажем на Европа, че сме една сплотена нация по този важен въпрос. Приоритетите на президента Росен Плевнелиев са приоритети и на правителството - това са модерните неща в Европа и най-подхождат на България. Ние ще се справим с тях, а има и вече достатъчно направени неща. Давайки проектобюджета си на ЕК за съгласуване, не е отказ на суверенитет. Другото важно нещо е да запишем в Конституцията държавният бюджет да няма дефицит по-голям от 3% от БВП", каза още министър-председателят, цитиран от БТА. (Според договореното в Брюксел в Конституцията трябва да се запише 0.5% структурен дефицит, тоест дефицит, който не отчита конюнктурата - бел. ред.)

"Година след година всяка политическа партия е рушила устоите на Европа с обещания, които не може да бъдат изпълнявани.  Държавите с дълг от 130-140% от БВП са живели на кредит, който не могат да си позволят", подчерта Борисов, който още миналата седмица се похвали: "Аз им казах как да спасят еврото".

По думите му това, което прави сега правителството, e, че "яде от доверието на хората в ГЕРБ", защото са непопулярни мерки. "Звучи много добре да кажеш на хората, че ще се пенсионират млади и че ще се вдига размерът на пенсиите или пък на заплатите, но в един момент парите свършват. Хората обичат да чуват, че ще има повече празници и по-малко делници и това е нормално – кое дете обича да го накараш да си учи уроците – никое. Всеки иска да си играе по-дълго, да почива по-дълго", добави премиерът, предаде "Фокус".

Той повтори думите си от вчера, че президентът Георги Първанов и опозицията трябва да благодарят на правителството за пенсионната реформа, а не да налага вето. "И ако един ден той стане премиер, каквито са му амбициите, няма лошо, той трябва да го направи, но като социален президент няма да му отива. Сиреч ние и на него му свършваме мръсната работа", каза Борисов.
Вчера той беше още по-категоричен като каза: "Пактът за финансова стабилност се прави срещу такива хора като Първанов." А днес добави: "Помните кръглата маса на президента, на която каза: „Вдигнете дефицита". Добре, че не го послушахме. Иначе тук нямаше да казват - устойчивият растеж и затягането на фискалната дисциплина са положителни за способността на България да обслужва дълговете си".
 
Премиерът изтъкна като важен приоритет и работата на електронното правителство, защото ще подпомага бизнеса и хората и е основна пречка срещу корупцията.
Категорично обаче се обяви против предложенията на бизнеса за узаконяване на незаконни строежи.

"2010 година беше годината на Росен Плевнелиев - с инфраструктурните проекти, 2011 година е на Симеон Дянков с финансовата стабилност, а 2012 година трябва да е годината на Трайчо Трайков - с проектите в енергетиката и туризма", заяви Бойко Борисов.

Самият Плевнелиев каза, че България има нужда от дългосрочна стратегия за развитие. "Хората искат да имат прогнозируем живот, те не искат да живеят от днес за днес, искат политиците да се обединят и да полагат усилия за националните приоритети. Усилията и интересите на инвеститорите се насочват към стабилни държави, които имат кауза и план и са готови на тежки решения", изтъкна той.

"В тези времена на криза държавите трябва да се научат да харчат според приходите си и да управляват добре разходите", каза пък еврокомисарят Кристалина Георгиева. "В България имаме добра поговорка за такива случаи - да се простираме според чергата си", добави тя и изтъкна, че усвояването на еврофондовете е  животоспасяващо.

Настояваме премиерът Борисов да дойде в НС за изслушване като първа точка от дневния ред тази седмица по въпросите за кризата в еврозоната и каква е позицията на България, призова междувременно лидерът на СДС Мартин Димитров, предаде БГНЕС. По думите му тази дискусия е необходима, за да се чуят мненията и на останалите политически сили. Според Димитров има разнобой по въпроса, тъй като дори коментатори от самото правителство си противоречат.