По-рано агенции цитираха неправилно думите на премиера, че корабът отдавна е следен и са предупреждавани моряците да не се качват на борда, защото е опасно.

Вчера при спецопeрация на испанската полиция българите моряци бяха задържани на борда на кораба "Свети Николай", плаващ под български флаг, с близо 3 тона кокаин.

Днес Борисов потвърди, че българските служби са работили заедно с испанските си колеги. В отговор на въпрос дали самите моряци са забъркани, той каза, че е много трудно и за самото правосъдие да отсъжда кой е забъркан и кой не, предаде БТА.  "До седмица вероятно вътрешният министър Цветан Цветанов ще отиде в Испания, но се очаква процесът да бъде много дълъг, това са близо три тона, това е огромно количество за цял свят", каза още премиерът.

"За съжаление на кораба е имало доста моряци от Варна, има и от Добрич. Съжалявам, че пак варненски моряци са задържани", добави Борисов пред журналисти във Варна, където бе днес.

Списъкът на екипажа на задържания кораб "Свети Николай " се съхранява в дирекцията на "Морска Администрация"- Варна, тъй като плавателният съд е регистриран на варненското пристанище, съобщи межудвременно директорът на "Морска администрация" - Бургас кап. Живко Петров. Към момента не можем да дадем информация за екипажа, тъй като официално не сме уведомени за случая.

Бургаската корабна компания "Сийборн Трейд" е собственик и мениджър на кораба. В телефонен разговор за БТА управителят на компанията  Дойчин Дойчев каза, че доколкото си спомня по памет, капитанът е от Варна. Дойчев уточни, че  ден преди задържането от фирмата му загубили връзка с плавателния съд. След информацията за акцията изпратили официално запитване до испанските власти. По телефона от пристанището в Кадис ми казаха само, че се води разследване, заяви още собственикът.
В следобедните часове на деня Дойчев обеща повече информация по случая.

Фирма "Сийборн" се намира на улица "Хан Крум 40" в Бургас. Компанията се занимава с морски превози, корабен мениджмънт и агентиране. В офиса уточниха, че не са оторизирани да дават изявление за медиите. Никой не потвърждава дали някой от семействата на задържаните българи вече са известени от испанската полиция за ареста.

Дойчин Дойчев притежаваше и потъналия в Азерско море кораб "Ванеса". При корабокрушението през януари 2008 година загинаха 9 българи, а един се спаси като по чудо. Виновни за инцидента така и не бяха уличени.

БНР съобщи, че друга фирма на Дойчев - "Бос Марин", е била мениджър на товарния кораб "Елена", на който през 2003 година при мистериозни обстоятелства моряк уби с метална тръба двама души от екипажа и рани капитана. Плавателният съд в продължение на дни бедстваше край нос Емине. Тогава се коментираше, че корабът е бил пълен с контейнери с контрабандни цигари.

От МВнР обясниха, че в подобни криминални случаи като този с кораба с кокаин ведомството се ограничава само до осигуряване на адвокат и преводач за арестуваните.