За избора на самия Борисов гласуваха 233 депутати - 133 бяха "за", 100 - "против", нямаше въздържали се. Подкрепиха го ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" на Веселин Марешки, както и независимият Ангел Исаев, който излезе от парламентарната група на ДПС.
Против бяха от БСП и ДПС.

"За" структурата на кабинета "Борисов 3" гласуваха 134 депутати, 101 бяха "против", въздържали се също нямаше.

При гласуването на персоналния състав резултатите бяха сходни - 133 бяха "за", 101 "против".

След гласуването Бойко Борисов и неговите министри положиха клетва:

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!".

Това стана в присъствието на президента Румен Радев и патриарх Неофит. Станали на крака, всички присъстващи в залата изслушаха химните на България и Европа.

След това Борисов подписа клетвената си декларация, поставена до Светото Евангелие, като преди това целуна кръста.

Вижте снимки >>

На излизане от парламентарната зала той коментира пред журналисти:

"Ще се старая на максимум, както виждате нито тщеславие има, нито радост има, но ако трябва да служим на държавата, трябва да служим сега, въпреки всички трудности".

По повод атаките на БСП и ДПС, които гласуваха против кабинета, премиерът каза:

"Единственото, което ме интересува, са очакванията на хората. Има и други практики в други държави с режим, или опити от типа, когато пак спечелихме изборите, и направиха кабинет "Орешарски". Не са много варианти. Истински се извинявам на колегите от БСП, че ги победих. Единствената дума, която нямат право да казват, е, че ние се борим за власт. Дадох им цялата власт на тепсия - с оставката, с изказванията веднага да направят те служебното правителство. 5 месеца щяха да са управлявали досега" .

Той добави, че ГЕРБ са казали ясно с кого могат и с кого - не, да управляват, като напомни, че БСП също са заявили, че ДПС не е вариант.

Борисов призова ДПС да си сложат ръката на сърцето и да признаят, че всичките години на неговото управление, е правил всичко възможно за мюсюлманите и смесените райони - пътища, обредни домове, спортни площадки, пазари, зали, водопроводи, чешми, имал дори привилегировано отношение.

„На ДПС мога да им кажа да бъдат спокойни, защото по-важно от управлението е етническия мир и ще го пазя всякак. Поставиха ме в тази ситуация, или да управляваме по този начин с "Обединени патриоти“, или тежка политическа нестабилност в страната", обобщи той.

Преди церемонията новият стар премиер представи пред народните представители основните приоритети пред третия му кабинет - здравеопазване, образование и  повишаване доходите на гражданите. Той обеща 1500 лева средна работна заплата.

По-късно днес в Министерския съвет ще се проведе официалното предаване на властта от служебния кабинет на правителството "Борисов 3".