Трагедията с 19-годишната Деяна Георгиева започва на 12 септември т.г., когато момичето постъпва за раждане в АГ "Шейново", разказват близките й, цитирани от в. "24 часа".

След 10-часова неефективна родова дейност, лекарите израждат бебето чрез секцио. На четвъртия ден изписват Деяна, но след прибирането й вкъщи, тя вдига висока температура и започва да повръща. Два пъти момичето е преглеждано от Бърза помощ, като при повторното повикване лекарят я транспортира в Инфекциозна болница.

"Там я приеха с подозрения за салмонела. Започна да задържа вода. Поду се страшно. Беше 60 кг, а за няколко дни стана 97 кг”, разказва през сълзи мъжът на Деяна - Марат Михайлов. От Инфекциозна болница изпращат родилката в “Пирогов”. Там Деяна Георгиева е прегледана на скенер, лекарите правят и лапароскопия, за да огледат коремната кухина. Казват, че там всичко е наред. Момичето лежи в централната реанимация десетина дни и я изписват.

Състоянието й обаче отново се влошава и 19-годишната жена е приета в нефрологията на Александровска болница, а на 6 октомври е преместена в реанимацията. Лекарите там отново я оперират, за да извадят матката й, тъй като момичето е направило сепсис. След операцията състоянието на Деяна е критично и е поставена в медикаментозна кома. Дни по-късно близките разбират, че няма надежда. Отказват бъбреците, после белите дробове и на 24 октомври тя умира.

Директорът на "Медицински одит" д-р Златица Петрова заяви, че се очакват становищата на трима национални консултанти - по акушерство и гинекология, патоанатомия и хирургия. Те ще дадат мнение дали лекарите са действали целесъобразно от медицинска гледна точка във всеки момент от лечението на младата родилка. Цялата информация от проверката ще бъде обобщена в доклад, в зависимост от който ще стане ясно дали е необходимо за изясняване на случая да бъдат включени и други компетентни органи.

19-годишната Деяна Георгиева ще бъде погребана днес на столичните гробища в "Бакърена фабрика". За 40-дневния й син Майкъл се грижи баща му. Той и майката на починалата Деяна обмислят да заведат дело срещу АГ "Шейново".