Това ще доведе до повече приходи в НОИ с над 370 млн. лева.

Промените в Кодекса за социално осигуряване обаче ще бъдат приети следващата сряда и след това ще бъдат внесени в парламента. В събота ще има Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). По настояване на синдикатите, в кодекса ще бъде записано за категорийните работници изграждане на солидарен фонд за ранно пенсиониране под управлението на НОИ.

От 1 януари 2011 г. вноските за работещите при условия на първа и втора категория труд ще постъпват в новосъздадения фонд. Активите от професионалните фондове ще преминат под управлението на новосъздадения специализиран фонд.
Към момента професионалните пенсионни фондове са натрупали активи за над 465 млн. лева.

Техните активи са на борсата и прехвърлянето им в държавния осигурителен стълб ще я декапитализира. "Друга опасност е, че всички публични компании ще се сринат. Категорично сме против идеята", коментира пред "Дневник" изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

Вдигането на осигурителния стаж се предлага да започне от 1 януари 2015 г. с по четири месеца на година за всички, до достигане на 37 години за жените и 40 години за мъжете. Това бе искането на синдикатите, а финансовият министър Симеон Дянков настоя увеличението да е от 2013 г. То ще бъде обсъдено за последен път в НСТС в събота, уточни социалният министър Тотю Младенов в Министерски съвет.

След като приключи вдигането на осигурителния стаж, започва вдигането на възрастта за пенсиониране за жените и мъжете с по шест месеца на година, докато достигне 63 г. за жените и 65 г. за мъжете, както и до достигането на 67 г. на хората, които нямат достатъчно стаж, а имат стаж до 15 г.
"С мерките, които предприемаме за бюджета за ДОО, дефицитът в НОИ ще намалее с над 460 млн. лева. В момента той е около 2.1 млрд. лева", каза Младенов, цитиран "Фокус".

Очакванията са да няма дефицит през 2017 г. Оттогава пенсиите ще се актуализират с коефициент 1.2. През 2025 г. пенсиите трябва да бъдат равни на 65% от заплатата преди пенсиониране. До 2032 г. системата ще е устойчива и балансирана с възможност за по-високи пенсии, каза министърът.

От 2032 г. ще започне да се компенсира дефицитът в осигурителната система с натрупаните средства в Сребърния фонд, които в момента са около 1,7 млрд. лева, каза още Младенов.

Проектобюджетът на ДОО за догодина залага вноската за фонда за гарантиране вземанията на работниците и на служителите от 0,1%, става 0% за следващите 3 години, защото там има натрупани над 200 млн. лева, съобщи "Фокус".

Въвеждат се диференцирани минимални осигурителни доходи на самоосигуряващите се в размер на 420 лв., 450 лв., 500 лв., 550 лева по скала.
За земеделските производители и тютюнопроизводителите те ще са 240 лв.

Удължава се с 1 година въведеният с антикризисните мерки нов режим на изплащане на паричните обезщетения за временна нетрудоспособност – първите три дни се изплащат от работодателя в размер на 70%, а от четвъртия – от НОИ.

Отменя се максималният размер на обезщетението за безработица и ще се изчислява на база 60% от осигурителния доход на лицето преди загуба на работа.
Ще се засили контролът при отпускането на инвалидните пенсии, обеща Младенов.

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не беше обсъждан и гласуван днес от Министерския съвет, въпреки че беше в дневния ред на заседанието. Той ще бъде приет утре на подпис, казаха от пресслужбата на правителството.