Това обяви пред журналисти д-р Теодора Вълчева, председател на Медицинската федерация към КТ „Подкрепа”, след среща между националните стачни комитети на КТ „Подкрепа”, КНСБ и представители на БЛС. 
„Във всички случаи българските граждани няма защо да се притесняват, спешните случаи ще бъдат обслужвани”, заяви Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз (БЛС). Той уточни, че най-вероятно още утре техните искания ще бъдат внесени в Министерски съвет, предаде "Фокус".

Синдикатите и Българският лекарски съюз дават едномесечен срок на правителството, за да изпълни 6 искания, свързани с финансирането на здравната система. Сред тях са изплащане на дължимите от здравната каса пари за извършени дейности в срок до месец и осигуряване на адекватен бюджет за здравеопазване през следващата година. В противен случай лекарите ще преминат към ефективни стачни действия, предаде Дарик.

Вече е създаден организационен щаб за общи протестни действия на лекарите и синдикатите, съобщи председателят на БЛС Цветан Райчинов след съвместно заседание на националните стачни комитети на КНСБ и КТ "Подкрепа", предаде БТА.

Няма никаква гаранция, че здравната система ще заработи нормално и че ще има достъп на хората до качествено лечение, подчерта председателят на БЛС.Той заяви, че никой от лекарите не желае да работи в система, която му пречи да изпълнява задълженията си и стимулира корупцията. Със сарказъм Райчинов заяви, че инициатор на протестта е самият финансов министър.

Лекарският протест ще се изразява в това, че ще работи само спешна помощ и нищо друго, категоричен бе и Райчинов. Той допълни, лекарското съсловие вече реално протестира, защото навсякъде в здравните заведения работи само спешна помощ.

В отговор на въпрос какъв ефект очаква от протеста Райчинов каза, че "първият ефект, който очаква и мисли, че ще бъде "празник за цялата нация" е денят, в който кажем "Сбогом министър Дянков".

Преди ден председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов скъса споразумението с правителството, с което се гарантираше, че парите за здраве ще се харчат за здраве. От БЛС заявиха, че настояват цялата здравна вноска от 8% да отива в бюджета на НЗОК, а не както е сега 2% от нея да отива в резерва на здравната каса и да се трупа по сметка в БНБ. Те не приемат и варианта част от парите от здравните вноски да отидат в бюджета на Министерство на здравеопазването за дейности, която са извън покриваните по НЗОК. Например обезпечението на спешната помощ, което е задължение на МЗ, а не на Здравната каса.

Днес бюджетът на НЗОК не беше обсъждан и гласуван от Министерския съвет, въпреки че беше в дневния ред на заседанието. Той ще бъде приет утре на подпис, казаха от пресслужбата на правителството.
В публикуваната стенограма от днешното заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов коментира исканията на лекарите така:
"Всички българи си плащат данъци и тези данъци се преразпределят. Какво казва Лекарският съюз – от здравните вноски ще се дават само за това, което е за здравноосигурените хора, ама другото ще го допълвате от другите данъци, защото тези хора са си платили само за здравните осигуровки. Да, ама и другите хора са си платили данъците и може би и тези същите са си платили и другите данъци. И на практика Дянков откъде ги взима парите – няма никакво значение, те са едни и същи".