От КНСБ: Бизнесът разбирал, че трябва да вдига заплатите

stat
08:34  |  17 юли 2017 | Общество / Редактор Виктор Стефанов /  
По 100-150 лева отгоре можело да получват вече трудещите се По 100-150 лева отгоре можело да получват вече трудещите се
Сн.: Shutterstock

Пазарът на труда в България е дефицитен, вече няма никакви кадри и това диктува вдигане на доходите.
Статистиката показва, че през миналата година има 10% вдигане на заплатите, което показва, че част от работодателите вече разбират тази необходимост, коментира по bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му към момента в Румъния и Сърбия средната заплата е с около една трета по-висока от тази у нас, Македония е с над 15% напред и само Албания е зад нас по доходи на Балканите, добави синдикалистът.

Той отбеляза, че в северната ни съседка шивачките получават с 40% повече от тези у нас – макар да работят за едни и същи марки.

Димитров изтъкна, че миналата година фирмите са спечелили 15 млрд. лв. и ако инвестират 20% от тях в кадрите си, служителите биха получили средно по 100 лв. отгоре.

На няколко пъти напоследък президентът на КНСБ настоя за ежегоден ръст на заплатите в реалния сектор и в бюджетните дейности поне със 100-150 лева. Според него още от тази година може да се постигне такъв ръст. За увеличението на заплатите са необходими допълнителни близо 920 милиона лева, каза лидерът на КНСБ.

По БНР вчера Димитров дори предупреди, че са много вероятни протести наесен за по-високи заплати.

Президентът на КНСБ смята, че лансираното от вицепремиера Валери Симеонов премахване на добавката за стаж е „претоплена манджа”, чието евентуално приемане е изключително опасно, защото би премахнало единствения останал автоматичен механизъм за вдигане на доходите.

Такъв тип бонуси има в големи компании в ред западни страни, посочи Димитров.

В отговор на довода, че не винаги тези с повече стаж са по-добри специалисти, той зададе въпроса:

„Искате ли да Ви оперира млад студент, който сега е завършил или професор с 25-30 г. стаж? Няма как да знаеш всичко, когато си завършил вчера. За младите трябва да има други бонуси”.

Във връзка с това президентът на КНСБ се обяви за минимална заплата от 700 лв. за висшистите, работещи по специалността си. Той цитира данни, според които за 17 години 906 000 българи са заминали в чужбина без перспектива за връщане.

Димитров смята, че 1000 евро заплата извън София би върнала у нас много от хората, които в Германия към момента получават приблизително двойно повече.Последно в Общество


Европейската отбрана на фокус при визитата на Меркел

Основните теми на разговорите при визитата на Меркел в София ще са свързани с миграцията и общата европейска отбрана, отбеляза за Дир.бг Даниел Стефанов.