През 2007-2010 г. броят на отхвърлените молби е нараснал в 19 от общо 20 страни-членки, за които има данни, предадоха БГНЕС и "Фокус".

Броят на отхвърлените молби за кредитиране в България е нараснал от 3% през 2007 г. на 36% през 2010 г.
След страната ни се нареждат Ирландия с увеличение от 26% (от 1% на 27% и Латвия с ръст от 22% (от 4% на 26%). Отхвърлените молби за кредитиране са намалели само в Швеция от 9% на 6%.

Така през 2010 г. България, Ирландия, Латвия, Холандия, Литва и Великобритания са били страните с най-висок процент на неодобрени молби за кредити за малки и средни предприятия (от 36% до 21%).
Този процент е бил най-слаб във Финландия, Малта, Кипър, Полша и Италия (от 0,2% до 5.

Икономическата криза в ЕС е направила достъпа на малките и средните предприятия до банковите кредити по-труден от обичайното, а броят на отказите за отпускане на заеми се е увеличил, сочи анализа на европейската статистическа служба.

Според анализатора на "Индъстри Уоч" Георги Стоев и у нас банките са станали по-консервативни. По думите му сега изискванията им към бизнеса за гаранциите, обезпеченията, собственото финансиране и т.н. са доста завишени в сравнение с предишни години.
"Ако имаш бизнес и си решил да построиш хотел с кредит, с който да обезпечиш 90% от него, може да се окаже, че банката отпуска само 40% и това да е проблем", обясни Стоев пред в. "Сега".

Именно съфинансирането често пъти се оказва най-голямата бариера пред по-дребните фирми. Те са и най-уязвими и застрашени от изпадане в неплатежоспособност и фалит.

"Спънките пред кредитирането на малкия и средния бизнес имат и друга страна", твърди изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него лошите и предоговорените заеми на фирмите гонят притеснителни нива.

Само преди дни БНБ отчете още по-критична ситуация при дълговете на предприятията. Делът на проблемните кредити за бизнеса вече е 23%. Това означава, че почти всяко четвърто задължение на предприятие към банките е неспасяемо или със сериозни проблеми при погасяването.
"Не смятам, че ситуацията ще се промени, тъй като не виждам реални стъпки за подобрение на бизнес средата", каза Данев.