На 17 септември по инициатива на различни политически организации и най-вече международната хакерска група "Анонимните" в Ню Йорк започна гражданска окупация на Уолстрийт като протест срещу бедността, безработицата, социалното неравенство и господството на корпорациите в САЩ, пише Ройтрес, цитирана от в. "Дневник".

Участниците в акцията "Да завземем Уолстрийт" разпънаха палатков лагер до Нюйоркската фондова борса и оттогава протестират срещу "финансовия тероризъм", допълва РИА Новости, на която се позовава БГНЕС.

В началото на третата седмица протестиращите на Уолстрийт се маскираха като зомбита. С намазани с бяла боя лица, няколкостотин протестиращи минаха покрай фондовата борса. В ръцете си стискаха фалшиви банкноти.
Демонстрантите обявиха, че няма да прекратят протестите си въпреки масовите арести.
Над 700 души бяха арестувани в събота при поредната демонстрация на движението "Да завземем Уолстрийт".

Протестите се разпространиха и в други американски градове.
В Чикаго демонстрантите, някои от които биха барабани, се събраха около сградата на Федералния резерв.
В Бостън те организираха шествие в центъра на града.
В Лос Анджелис участниците в протеста се събраха пред съда, където се гледа  делото срещу лекаря на Майкъл Джексън.

Исканията на демонстрантите в различните градове са сходни: те са против "корпоративната алчност" и ролята, която водещите американски финансови институции изиграха за влошаване на икономическата ситуация в страната.

Протестиращите нямат единен организационен център. Те се договарят за акциите си в социалните мрежи – Facebook и Twitter. С тяхна помощ се привлича и вниманието на медиите. Сигурност, транспорт, храната и дрехи активистите си набавят отново чрез социалните мрежи.

*"Честно ви казвам, днес няма човек, който може само от финансовите отчети на една банка да познае жива ли е, или зомби. Всъщност цялата световна финансова система е зомбирана в някаква - никому неведома - степен. А как се лекуват зомбирани финанси никой не знае."
Емил Хърсев, икономист пред в. "Сега"