Преди седмица те са се завърнали от фронта в Сирия, където са се сражавали на страната на "Ислямска държава" (ИД). При операцията има ранени, но няма загинали сред участвалите полицаи, предаде БТА.

Вижте снимки >>>

Двамата терористи са поддържали връзка с Амеди Кулибали, разстрелян от френските специални части миналата седмица в Париж, след като взе заложници в еврейски хранителен магазин.

Свидетели съобщават за престрелка, продължила десетина минути с автоматично оръжие, както и за взривове.

По данни на полицията джихадистите са били в готовност да нанесат удар в Европа, което се доказва от подслушани телефонни разговори.

Атентатът е щял да бъде толкова голям, колкото атентатите в Париж, съобщиха световните агенции.

Властите решиха да повишат готовността за действия срещу терористична заплаха до трето, предпоследно ниво. Според съобщения в местните медии, операцията в Белгия е част от общи едновременни действия в седем държави, включително във Великобритания.

Според националния експерт по въпросите на тероризма Клод Монике, операцията вероятно е била подготвяна от по-рано и е била ускорена от събитията в Париж. По неговите думи това е успех, който показва, че белгийските власти следят отблизо джихадистите, макар за пълното проследяване на един заподозрян терорист да са необходими от 30 до 60 държавни служители.

По-рано двама белгийски джихадисти, които още са в Сирия, отправиха в интернет от името на ИД и "Ал Кайда" заплахи за удари в Белгия, Германия, Великобритания и други европейски държави.

Няколко десетки са били "харесванията" на тези съобщения, включително от хора в Белгия.

Местните власти в Брюксел съобщиха, че тази вечер в белгийската столица се извършват претърсвания на много места в града, насочени срещу джихадисти.

Инцидент в метрото в Брюксел

По-рано тази вечер мъж от африкански произход размаха оръжие в метрото в Брюксел с викове "Аллах е велик". След кратко издирване човекът е задържан. Той е от северноафрикански произход.

Централата на Европейската комисия е поставена под въоръжена охрана.

Вервие, Брюксел и Антверпен са основните места, откъдето произхождат белгийските джихадисти.

Неколкостотин джихадисти с белгийски паспорти заминаха в последните две години на фронта в Сирия и Ирак, където се бият на страната на "Ислямска държава".

Белгия е една от държавите, които участват в международната коалиция, нанасяща удари срещу ИД.