На 29 юли 1987 г. Раденко Митев спасява десетки човешки животи, като предотвратява сблъсък между пътническия влак, пътуващ от жп гара Септември до гара София, и бързия влак, движещ се от жп гара Елин Пелин към гара Септември.

На гара Побит камък, поради несъобразителност от страна на локомотивния машинист и на началника на гарата, пътническият влак потеглил към гара Елин Пелин, преди маршрутът му да бъде подготвен. Композицията тръгнала при затворен изходен сигнал по левия коловоз, като същевременно по него от гара Елин Пелин бил пуснат бързият влак с редовен изходен сигнал.

В момента, в който Митев, който се намирал на гара Елин Пелин, разбрал за грешката, се качил на вагон с железни отпадъци, хвърлил железен прът към контактната мрежа и изключил напрежението. Благодарение на действията му и изключването на тока влаковете спрели и ударът бил избегнат.

"Единият влак беше на гарата. Децата вече се бяха качили, отиваха на лагер на морето и локомотивът тъкмо потегляше. Другият влак идваше от Побит камък. На същия коловоз. Ръководителят "Движение" би тревога. Майките почнаха да пищят, искаха да свалят децата си. Трябваше да се направи нещо. Чух писъците - трябваше да реагирам по някакъв начин", разказа пред "Труд" бившият железничар, който не се смята за герой. За него най-важното е, че двата влака спират на метри един от друг, че ударът е избегнат и жертви няма.

„Има много такива хора в България, които трябва да се почетат. Но почитта е в това, че си оставил живи хора, не че някой ще ти даде ордени и медали,” заяви  пък пред bTV Митев, който още има белези по краката от токовия удар.

За действията си по предотвратяване на катастрофата, както и за цялостната си дейност до 1990 г., Раденко Митев е удостоен със званието "Почетен железничар" и е награден със златна значка.

Той е роден на 9 юли 1929 г. и започва работа като служител на Дирекцията на железниците през 1961 година. От 1986 г. е назначен за комплексен началник на подрайон по контактна мрежа и тягова подстанция "Вакарел" към Енергосекция - София, на която длъжност се пенсионира през 1990 година.