"Въпросът не е в това дали Европа да приема бежанци, а в нуждата да се отстрани първопричината на проблема", каза сирийският лидер, цитиран от Ройтерс, ТАСС и БТА.

"Ако европейците се вълнуват от съдбата на бежанците, нека спрат подкрепата си за терористите. В това е същността на въпроса за бежанците".

Башар Асад смята забранените в Русия терористични групировки "Ислямска държава" и Фронта "Ан Нусра" за западен екстремистки проект, пише руският вестник "Комерсант", цитиран от БТА.
Те са третата вълна от създадените от Запада политически организации за разпространение на "отровна идеология", каза Асад.

С първата вълна според него в началото на миналия век са дошли "Мюсюлманските братя", с втората - Ал Кайда, воювала против СССР в Афганистан. Третата са ИД, Фронтът "Ан Нусра" и други подобни групировки, заяви сирийският лидер.

Той смята, че тези групировки се снабдяват с оръжие, пари и доброволци от Турция, която по думите му има тесни връзки със Запада.

В интервюто си за руски журналисти Асад заяви, че на Запад срещу него и руския президент Владимир Путин се води пропагандна кампания с цел смяна на ръководството в Сирия и Русия.

Сирийският президент заяви още, че в Сирия ще бъде възможно политическо решение едва когато терористите там бъдат победени. Той изяви готовност за продължаване на диалога в името на постигането на консенсус.

"Но ако искаме реални успехи, това е невъзможно, докато загиват хора, докато продължават кръвопролитията и докато хората не се почувстват в пълна безопасност. Нищо няма да постигнем, докато не победим тероризма в Сирия", каза той.

Според него политическите сили в Сирия трябва да се обединят около исканията на сирийския народ - сигурност и стабилност за всички.
"Ние, политическите сили в Сирия, както в правителството, така и извън властта, сме длъжни да се обединим около исканията на сирийския народ", каза той.

Асад добави, че ако днес попитате който и да е сириец какво иска, той веднага ще ви каже: сигурност и стабилност за всеки един.

По думите му съществуването на единно общество в Сирия е невъзможно без активното участие на различните народности в страната.

"За нас кюрдите са част от сирийското общество, те не са чужденци, те живеят на тази земя, както и арабите, черкезите, арменците и много други народи и вероизповедания, водещи съвместно съществуване в Сирия от незапомнени времена", заяви Асад.