Северна Корея засили провокациите през последните седмици, съобщавайки, че се готви всеки момент да извърши нов ядрен взрив.
Японски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС, съобщават днес, че Пхенян е поставил измервателни уреди и детонатори и е циментирал една от шахтите в ядрения полигон Пунгери в североизточната част на страната. Някои анализатори смятат, че това може да е опит да се провали посещението на Барак Обама в Азия, посочва Франс прес.

Други анализатори обаче посочват, че Пхенян не би рискувал да дразни по такава причина могъщия си съсед Китай, от който зависи икономически.

Според Южна Корея възможно е да става дума за обикновени маневри, които целят да създадат впечатление за подготовка на ядрен тест.

Президентът на САЩ пристигна днес на двудневно посещение в Сеул, част от азиатската му обиколка, започнала от Япония. Целта на визитата му в Южна Корея е да увери Сеул, че САЩ не се отказват да упражняват натиск върху Пхенян за прекратяване на изпитанията на ядрени оръжия, заяви той в интервю за южнокорейския вестник "Чунан илбо", цитирано от Ройтерс и БТА.

Вчера официалната информационна агенция КЦТА съобщи, че севернокорейският държавен ръководител Ким Чен-ун е ръководил учебни ракетни стрелби. Той определил маневрите като успешни. Според съобщението всички набелязани цели са били поразени. "Като поощрение", Ким се снимал с ракетчиците.

Досега Пхенян е направил три ядрени опита - през 2006, 2009 и февруари 2013 г. Подобни тестове са забранени от ООН.

Вчера малката тихоокеанска страна Маршалови острови обяви, че ще съди деветте най-големи ядрените сили - сред тях и Северна Корея, за нарушения на международните закони и неспазване на задълженията им за ядрено разоръжаване.