Барак Обама е предложил на Владимир Путин изход от украинската криза чрез изпращането на международни наблюдатели на Кримския полуостров и изтеглянето на руските войски, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Президентът на САЩ е обсъдил с руския си колега възможността руските военни части в Крим да се върнат в базите си, а международни наблюдатели да следят за спазването на правата на руснаците на полуострова.

Обама е обсъждал с германския канцлер Ангела Меркел евентуалното излизане от кризата в Украйна и чрез включването на руснаци в новото правителство в Киев, каза източникът.

Планът на Обама и Меркел ще позволи директни преговори между руското и украинското правителство и провеждане на президентските избори в Украйна на обявената дата - 25 май.

Владимир Путин вчера аргументира евентуалното използване на военна сила в Украйна с необходимостта от защита на рускоезичното население там.

Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че Берлин и Париж ще предложат план за излизане от кризата в Украйна. Планът включва някои точки от споразумението от 21 февруари между украинската опозиция и тогавашната власт.

Международна контактна група ще влезе в действие за успокояване на обстановката, каза Фабиюс.

Според източник от руското външно министерство пък условията за начало на диалог със Запада са две: да бъде изпълнено споразумението от 21-ви февруари, което предвижда конституционна реформа и създаването на коалиционно правителство в Украйна, а второто - в преговорите да бъдат представени всички политически сили в Украйна.

В телефонен разговор късно вчера президентът на Китай Си Цзинпин изрази пред Владимир Путин увереност, че Москва в координация с други страни може да работи за политическо решение на кризата в Украйна.

Според съобщението на външното министерство в Пекин, цитирано от Ройтерс, Си е казал, че "ситуацията в Украйна, която сякаш е неочаквана, има елементи на неизбежност".

Китайският лидер е описал тази ситуация още като "много сложна и деликатна" и с регионални и глобални последици.

"Китай подкрепя предложенията и посредническите усилия на международната общност, които допринасят за намаляването на напрежението", цитира думи на Си Цзинпин пресслужбата на външното министерство в Пекин.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За намесата на Русия в Украйна