Президентът на САЩ говори на възпоменателна служба за жертвите на двойния взрив в понеделник, отнел живота на трима и ранил над 170 души на финала на Бостънския маратон, отбелязва Асошиейтед прес. Той се опита да успокои близките на жертвите, докато издирването на заподозрения за атентата продължава и изрази съпричастността си към жителите на града. Обама посочи, че днес Бостън се е събрал, за да "покаже, че духът на този град е неустрашим".

„Бостън - това е нашия общ дом. Ние се молим за пострадалите. Вие ни показахте, че пред лицето на злото и жестокостта американците не се стъписват, остават верни на взаимопомощта, дружбата и любовта. Жителите на Бостън носеха пострадалите на ръце, отваряха им вратите на домовете си, даваха им кръвта си. Подобни събития няма да ни отчаят, вие доказахте това”, заяви Обама.
 
Обръщайки се към настанените за болнично лечение пострадали, американският президент обеща:
"Ние всички ще сме с вас, когато отново се учите да стоите прави и да ходите, а дори и да тичате". "Не се и съмнявам, че пак ще тичате. Пак ще тичате", каза Обама.

Той обеща, че следователите ще открият причинителите на атентата в Бостън и те ще понесат своята отговорност
„Ние ще ви намерим и ще ви държим отговорни. Бостън е един от най-великите ни градове... ако те се опитват да ни сплашат, да ни теоризират, искам да съм пределно ясен, че те са избрали грешния град да направят това”, заяви в речта си Барак Обама и акцентира: "Не и Бостън".

От катедрата думи на вяра отправиха и православният митрополит Методий
и католическият кардинал Шон О'Мали.

Световноизвестният челист Йо-Йо Ма се включи в службата със свое изпълнение.

След атентата Бостън живее в при засилени мерки на сигурност.

Междувременно министърът на вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано заяви, че ФБР иска да разговаря с двама мъже, видени на поне един видеозапис от Бостънския маратон. Тя обаче каза, че не би ги нарекла заподозрени. По думите й все още не е ясно дали бомбите, взривили се близо до финала на Бостънския маратон, са дело на чужди или на вътрешни терористи. Тя заяви още, че разследването продължава "с бързи темпове".

Вчера ФБР обяви, че разполага с видео, където се вижда предполагаемият атентатор, но засега самоличността му не е обявена.

В щата Мисисипи беше арестуван и мъж, за който се предполага, че е изпратил три писма с отровата рицин до представители на властите, включително до президента Обама. Писмата бяха получени в момент, когато мнозина американци са уплашени след атентата в Бостън. Разбра се обаче, че писмата са изпратени седмица преди терористичния акт.
 

Бомбите - в тенджери 

Разказ от българи очевидци на експлозиите.

Снимки от атентата 

Писма с рицин