Кметът на Банско Георги Икономов обяви бедственото положение в общината в 12 часа днес.

Реките Глазне, Бъндеришка и Демянишка са прелели в района на Национален парк Пирин.

На няколко места водите на река Глазне са излезли от коритото и са залели земеделски площи, ски съоръжения, заведения за обществено хранене. Отнесен е дървеният мост в горната част на града.

"Реката е толкова голяма и толкова придошла, че дори старите хора казват, че не са я виждали така въобще... Реката влачи дървета, камъни, огромни количества. Пробила е на доста места в горното течение, над местността "Пещерите". Тече по ски пътя, имаме наводнени две заведения. Имаме огромно количество техника, но за съжаление в момента реката ни надвива", каза кметът Георги Икономов.

Вижте снимки >>>>

Кметът не изключи варианта за евентуална евакуация на близките до реката сгради и къщи в западната част на града.

Населението на Банско е уведомено за извънредната ситуация. За тревожни сигнали по поречията на реките на територията на общината, гражданите могат да обаждат на дежурен телефон: 0749 88622“, призоваха от общинската администрация.

Реката може да залее пътя за Велинград

Река Глазне преля край село Баня, община Разлог, около 11.00 ч.

Наводнени са околните селскостопански и земеделски имоти. На място са екипи на Гражданска защита, представители на община Разлог. Кметът Красимир Герчев също е на място.

В момента се извършват дейности по укрепване, за да се предотврати реката да залее пътя за Велинград.

"Ситуацията е сериозна, взимаме необходимите мерки в пълна координация с районна служба пожарна безопасност и защита на населението, и други институции, в момента борбата е да спасим наводнение на пътя, който е изключително важен пътен участък, свързващ десетки общини", коментира кметът на Разлог.