Те са Николай Касабов от Крумовград и кърджалийците Шабан Мурад и Гюрсел Мустафа, съобщи 24rodopi.com.

Пред бТВ кореспондентът на вестник „Сабах“ Мурад Саваш коментира, че в последните месеци много издирвани за връзки със сочената от Анкара за терористична организация FETO се опитват да избягат в България. Той потвърди новината на Илхан Андай, който вчера пред телевизията разкри, че има и други български граждани по затворите, срещу които са повдигнати обвинения.

Припомняме, че голяма българо-турска група, която бе разбита през февруари, е успяла да преведе у нас 57 гюленисти, за което е получила около 550 000 евро. Прокуратурата иска между 5 и 19 години затвор за трафикантите.

Срещу последните трима нашенци, задържани край Одрин, все още няма обвинителен акт, но според полицията те са организирали нелегален трафик на мигранти и умишлено подпомагали престъпна организация.

„Важно е какво ще кажат пред прокурора тези заподозрени за връзки с ФЕТО. По всяка вероятност нашите граждани ще отрекат, че са започнали действия по прехвърляне на нелегални мигранти от Турция в България”, каза по бТВ вчера Илхан Андай.

Мястото, където е спрян микробус с 6-ма сочени за гюленисти и 5 деца, се намира на р. Марица, където тя събира българската, турската и гръцката граница. „Гюленистите използват този канал, защото става все по-трудно да се стигне до България. Той е малко по-скъп, но е единственият надежден. Активността на трафикантите по този канал – лодка по Марица и разтоварване в района на село Генералово, показва, че другите два лъча през зелената бразда, в търсене на компрометиран участък от нашата граница, и с фалшиви документи през граничните пунктове „Капъ куле“ и „Капитан Андреево“, са станали трудни за преодоляване.

„Това е бизнес, каналджиите просто изкарват пари от трафика на хора, не се интересуват кого ще прехвърлят – дали гюленисти или сирийци. Но цената е различна – ако за едните прехвърлянето струва 1000 долара, то за другите е пет пъти по-скъпо”, обясни журналистът от Одрин Мурат Саваш.

„Властите в Анкара, колкото и да са независими една от друга, са еднакво много чувствителни когато става дума за престъпления, в които ключовата дума е FETO. Тези тримата български граждани са направили много грешна стъпка, лош избор за лесно правене на пари с нарушаване на закона. Ако някой не иска да вади прехраната с честен труд, да чете и да се интересува поне. Много по-опасно е в Турция да те заловят с 6-ма гюленисти, отколкото с 6 кг хероин или кока“, това каза Илхан Андай в интервю за телевизия „България 24“.

Разследването срещу крумовградчанина и кърджалийците ще продължи до 6 месеца, но самият съдебен процес може да се проточи с години.